Google ulaže milijardu dolara u telekomunikacijsku kompaniju u Indiji

Kompanija Google je 2020. osnovala ‘fond za digitalizaciju’ za Indiju, a navedeno je da će u sklopu tog fonda u Bharti Airtel biti uloženo do milijardu dolara.

Google je 2020. najavio da planira postepeno uložiti deset milijardi dolara u Indiju tokom pet do sedam godina kao dio svog 'fonda za digitalizaciju' (EPA)

Američka tehnološka kompanija Google objavila je da će uložiti do milijardu dolara u indijsku telekomunikacijsku kompaniju Bharti Airtel.

U saopćenju iz Googlea navedeno je da kompanija nastavlja ulagati u indijski digitalni sistem, prenosi Anadolija.

Kompanija je 2020. osnovala “fond za digitalizaciju” za Indiju, a navedeno je da će u sklopu tog fonda u Bharti Airtel biti uloženo do milijardu dolara.

Od toga, 700 miliona dolara investicije su vlasnička ulaganja, a 300 miliona dolara bit će izdvojeno za provedbu komercijalnih ugovora u narednih pet godina.

Cilj ulaganja

U saopćenju Bharti Airtela navedeno je da je cilj ulaganja osigurati pristupačan pristup pametnim telefonima u različitim cjenovnim razredima, te razviti 5G i cloud usluge.

Google je 2020. najavio da planira postepeno uložiti deset milijardi dolara u Indiju tokom pet do sedam godina kao dio svog “fonda za digitalizaciju”.

U julu 2020. kompanija je objavila da će uložiti 4,5 milijardi dolara u najvećeg indijskog operatera Jio.

Navodi se da će Googleovo ulaganje u Bharti Airtel nakon Jioa donijeti dominaciju na oko 75 posto indijskog tržišta pametnih telefona.

Izvor: Agencije