Članice EU dogovorile zajedničko stajalište o jedinstvenom punjaču

Evropska komisija je prošle godine predložila rješenje za punjenje uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB-C ulaz što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Još od 2009. EU pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača, što je dovelo do znatnog smanjenja njihovog broja s oko 30-ak na današnja tri (EPA)

Države članice Europske unije dogovorile su zajedničko stajalište o jedinstvenom punjaču za elektroničke uređaje, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona, javlja Hina.

Zajedničko stajalište, koje su usuglasili veleposlanici država članica u Odboru stalnih predstavnika (Coreper), predstavlja mandat koji predsjedništvu Vijeća EU omogućava da počne pregovore s Europskim parlamentom nakon što parlament postigne dogovor o svom stajalištu.

Europska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rješenje za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predložila izmjenu direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre. Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.

Prodaja punjača odvojeno od uređaja

U prijedlogu se predviđa prodaja punjača odvojeno od elektroničkih uređaja, što znači da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupnji novog uređaja. Time bi se trebala smanjiti količina elektroničkog otpada.

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli uštedjeti 250 miliona eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi također trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko 1.000 tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rješenja za punjenja s oko 30-ak na današnja tri.

Apple stvara najveći otpor

Da bi se došlo do univerzalnog punjača potrebno je osigurati punu interoperabilnost s obje strane kabela: elektroničkog uređaja i utikača za vanjsko napajanje. Komisija najavljuje da će predložiti promjenu uredbe u tom smislu koja bi stupila na snagu istodobno s novom direktivom.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB utore za punjenje, ali ne i iPhone ili iPad, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.

Izvor: Agencije