Google traži zamjenu za ‘kolačiće’, rješenje do kraja 2023. godine

Google želi do kraja iduće godine obustaviti korištenje ‘kolačića’ za praćenje u pregledniku Chrome, što bi značilo da kompanije neće moći voditi ‘dnevnik’ o posjetama internet stranica.

'Kolačići' su male datoteke koje program za pregledavanje interneta sprema kada korisnik posjeti određenu internet stranicu, što joj omogućuje da ga 'prepozna' prilikom sljedeće posjete i ponudi mu ciljane oglase (EPA)

Google nastavlja potragu za zamjenom za “kolačiće”, koja bi trebala omogućiti kompanijama da kupuju oglasni prostor na temelju pretraživanja korisničkih podatka, ne ugrožavajući privatnost, javlja Reuters.

Google želi do kraja iduće godine obustaviti korištenje “kolačića” za praćenje u pregledniku Chrome, što bi značilo da kompanije neće moći voditi “dnevnik” o posjetama internet stranica.

“Kolačići” (cookies) su male datoteke koje program za pregledavanje interneta sprema kada korisnik posjeti određenu stranicu, što joj omogućuje da ga “prepozna” prilikom sljedećeg posjeta i ponudi mu ciljane oglase, podsjeća Hina.

Oglašivači, vlasnici internet stranica i skupine za zaštitu privatnosti pobunili su se protiv planirane tranzicije, što je natjeralo regulatore u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama da pomno prate Googleove planove.

Proučavaju potencijalne zamjene

Kupci i prodavači oglasnog prostora na internetu proučavaju potencijalne zamjene za “kolačiće”, uključujući mogućnost praćenja korisnika uvjetovanjem pristupa internet stranici podacima o mailu i usvajanje tehnologija koje bi Google, Mozilla i ostali mogli ugraditi u svoj softver.

Googleov prvi prijedlog, Federated Learning of Cohorts (FloC), predviđao je grupiranje korisnika u velike “košare” koje bi algoritmi formirali na temelju posjeta internet stranicama u proteklih sedam dana.

Oglašivači bi prikazivali oglase u željenoj “košari”, ne znajući tko su korisnici ni kakav ih interes veže.

No, tijekom prošlogodišnjih testiranja, neki su oglašivači otkrili da je FloC manje učinkovit od “kolačića” za odabir niše korisnika, a sustav je uključivao i rizik otkrivanja povijesti pretraživanja pojedinih korisnika, rekao je direktor Googleovih proizvoda Vinay Goel.

Testiranje počinje za nekoliko mjeseci

Kompanije u 250 milijardi dolara vrijednom globalnom sektoru internet oglašavanja strahuju da će nakon ukidanja “kolačića” više ovisiti o kupovanju oglasnog prostora Googlea i Facebooka zbog njihovih velikih baza podataka korisnika.

Novi Googleov prijedlog Topics grupira pak svakog korisnika u najviše 14 “košara” od ukupno 350 mogućih “košara” koje bi definirali inženjeri, kao što su fitness i putovanja, i to na temelju pretraživanja u posljednjih 21 dan.

Oglašivači bi pri donošenju odluke o prikazivanju oglasa koristili do tri “košare” po korisniku.

Pratilo bi se samo pretraživanje na internet stranicama koje omogućuju Topics, a korisnici bi mogli otkloniti vezu s temom ili potpuno isključiti tehnologiju, tumači Googlev čelnik, dodavši da će testiranje početi za nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije