Video: Ruski kosmonauti u prvoj svemirskoj šetnji ove godine

Ruski kosmonauti Anton Škaplerov i Pjotr ​​Dubrov ispunili su svoje glavne ciljeve u pripremama novog Prichal modula za dolazak budućih ruskih svemirskih letjelica.

Ruski kosmonauti Anton Škaplerov i Pjotr ​​Dubrov iz Roskosmosa završili su svemirsku šetnju nakon sedam sati i 11 minuta, objavila je NASA.

Škaplerov i Dubrov ispunili su svoje glavne ciljeve u pripremama novog Prichal modula za dolazak budućih ruskih svemirskih letjelica.

Kosmonauti su postavili rukohvate, antene za “randevu”, televizijsku kameru i mete za pristajanje na Prichalu, koji se automatski priključio na višenamjenski laboratorijski modul “Nauka” u novembru.

Oprema nove laboratorije

Ovo je bila prva svemirska šetnja ove godine i ukupno 246. u svrhu sastavljanja, održavanja i nadogradnje svemirske stanice. Svemirski šetači su sada proveli ukupno 64 dana, 19 sati i 37 minuta radeći van stanice.

Ovo je bila treća svemirska šetnja u karijeri Škaplerova, koji je do sada proveo ukupno 21 sat i 39 minuta hodajući svemirom, a četvrta za Dubrova, čime je ukupno 29 sati i 49 minuta hodao u svemiru.

Ovog proljeća planiraju se dodatne svemirske šetnje kako bi se laboratorija “Nauka” opremila Evropskom robotskom rukom (ERA) i aktivirala njena zračna komora za buduće svemirske šetnje.

Izvor: Agencije