Snažan porast investicija u svemirsku infrastrukturu

Investitori vide ogromne mogućnosti za poticanje masovnih ulaganja u postojeću infrastrukturu, uz paralelnu potragu za novim pristupima izgradnji i upravljanju svemirskom imovinom.

Samo u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca ulaganja u infrastrukturu u svemiru dosegnula su čak 4,3 milijarde dolara (EPA)

Kompanije koje grade i lansiraju satelite privukle su prošle godine rekordnih 14,5 milijardi dolara ulaganja, gotovo upola više nego u 2020. godine, izvijestila je investicijska kompanija Space Capital.

Samo u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca ulaganja u infrastrukturu u svemiru dosegnula su čak 4,3 milijarde dolara, također najviše u historiji razvoja takvih projekata, pokazuje godišnje izvješće  kompanije specijalizirane za ulaganja u svemirske tehnologije, na koje se poziva dpa.

Oprema i softver za povezivanje satelita i obradu njihovih podataka privukli su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 9,8 milijardi dolara ulaganja, a specijalni softver za korištenje tih podataka 600 miliona.

Tri projekta vrijedna gotovo dvije milijarde dolara

Veliki investicijski ciklusi na kraju 2021. uključuju 1,4 milijarde dolara ulaganja u Sierra Space, te 337 miliona uloženih u SpaceX i 250 miliona koje je privukao Planer Labs.

„U budućnosti vidimo ogromne mogućnosti za poticanje masovnih ulaganja u postojeću infrastrukturu, uz paralelnu potragu za novim pristupima izgradnji i upravljanju svemirskom imovinom”, rekao je  Chad Anderson, izvršni partner Space Capitala.

Izvor: Agencije