Naučnici otkrili divovski koraljni greben na Tahitiju

Besprijekorno stanje koralja u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem, naveo je UNESCO u svojoj objavi.

Stanje znanja o okeanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na planetu je mapirano (EPA - Ilustracija)

Naučnici su otkrili divovski, zdravi koraljni greben u obliku ruže na više od 30 metara dubine na obali Tahitija, što je važno otkriće budući da koraljni grebeni pate od klimatskih promjena, javlja AFP.

“To je jedan od najvećih koraljnih grebena na svijetu. Besprijekorno stanje koralja u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem”, naveo je u svojoj objavi UNESCO, koji podržava ovu naučnu misiju.

Greben se proteže preko tri kilometra dužine, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara, precizira UNESCO, dodajući kako su neki divovski koralji promjera dva metra.

“To je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja između do 30 metara”, objašnjava Laetitia Hedouin, morska biologinja i specijalistica za koralje, iz francuskog istraživačkog centra CNRS i organizacije za istraživanje okoliša CRIOBE.

Ne pokazuju znakove stresa ili bolesti

“Ovi koralji ne pokazuju znakove stresa ili bolesti”, dodala je Hedouin, podsjećajući kako su koralji bliže površini u Francuskoj Polineziji doživjeli epizodu izbjeljivanja 2019. godine. Često i morske zvijezde također mogu opustošiti koralje, proždirući ih.

“Na početku smo programa praćenja za koji se nadamo da će biti dugoročan, kako bismo bolje razumjeli zašto ovaj koraljni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promjena i kakva je dinamika njegove populacije”, zaključila je Hedouin.

Stanje znanja o okeanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na planetu je mapirano.

Izvor: Agencije