Muskov san o odlasku na Mars za korak bliži u 2022.

SpaceX je već izvršio nekoliko suborbitalnih probnih letova i Elon Musk se nada da će prvi orbitalni let, koji će obaviti Starship SN20, biti u januaru.

Elon Musk: Postoji rizik u vezi s prvim lansiranjem, ali ćemo sigurno mnogo napredovati (EPA)

San Elona Muska o odlasku na Mars mogao bi ove godine biti za jedan korak bliže ostvarenju, kada njegova kompanija SpaceX bude lansirala raketu Starship po prvi put u orbitu.

Bit će to najmoćnija raketa ikada lansirana u orbitu, sposobna da generira više nego dvostruko veći potisak od rakete Saturn V, koja je odvela astronaute na Mjesec prije pola vijeka, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

SpaceX je već izvršio nekoliko suborbitalnih probnih letova i Musk se nada da će prvi orbitalni let, koji će obaviti Starship SN20, biti u januaru.

“Postoji veliki rizik u vezi s ovim prvim lansiranjem, tako da nisam uvjeren da će sve vjerovatno biti uspješno, ali ćemo sigurno mnogo napredovati“, poručio je Musk na forumu svemirskih naučnika u novembru.

Vozilo je dvostepena raketa, donji dio je moćni booster nazvan Super Heavy, a na vrhu se nalazi svemirska letjelica od 50 metara pod nazivom Starship, a sve to zajedno čini da raketa bude duga 120 metara.

Sistem za višekratnu upotrebu

SpaceX je razvio sopstveni motor pod nazivom Raptor i takvih 29 će pokretati Super Heavy, Starship će imati šest motora, a sve to zajedno treba biti dovoljno da ponese 100 tona tereta u svemir.

Starship će biti transportni sistem za višekratnu upotrebu, što ga u teoriji čini jeftinijim, izjavio je Simion Barber, viši naučni saradnik na Otvorenom univerzitetu u Londonu, koji je radni vijek proveo razvijajući instrumente za rad u svemiru.

Pojasnio je da je želja SpaceX-a da letjelicu u budućnosti dopune gorivom u Zemljinoj orbiti, gdje je već oslobođena gravitacije planete i gdje bi se svaki litar goriva mogao iskoristiti za transport tereta ili ljudi na Mars, a jedan od planova je i da se dopuna goriva za povratak na Zemlju obavlja na Marsu.

“Ovo bi po meni bila prava promjena u pristupu, to je način da se krećete oko Solarnog sistema, a da ne vučete ogroman rezervoar za gorivo iza“, zaključuje Barber.

Izvor: Agencije