Odgođeno aktiviranje nove 5G usluge zbog strahovanja aviokompanija

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avioprijevoznika su ranije izrazili zabrinutost za sigurnost letova ako se aktivira 5G mreža.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odgođeno je već dva puta (Reuters)

Kompanije AT&T i Verizon odgodit će aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma nakon što su najveće američke aviokompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova, prenosi Glas Amerike.

Odluka je objavljena nakon što je administracija predsjednika Josepha Bidena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u srijedu trebala početi sa radom u SAD-u.

Aviokompanije žele da se spriječi korištenje nove usluge na najmanje 3,2 kilometara oko aerodromskih pista, prenosi Tanjug.

Kompanija AT&T će odgoditi uključivanje novih telekomunikacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, te pokušava da riješi spor u saradnji sa federalnim regulatorima.

Aktivacija 5G-a odgođena već dva puta

Potom je Verizon naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma.

Verizon je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspjeli riješiti pitanje 5G navigacije oko aerodroma, iako novi 5G sistem funkcioniše u 40-ak zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odgođeno je već dva puta.

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avioprijevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za sigurnost letova od srijede, kada su kompanije AT&T i Verizon trebale početi sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Prijeti ‘katastrofalna’ kriza

Oni su u pismu upozorili da avijaciji prijeti “katastrofalna” kriza, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla učiniti znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, izazvati “haos” na letovima u SAD-u čime bi “desetine hiljada Amerikanaca mogli ostati zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu”.

“Osim ako naša glavno avio-čvorišta ne budu raščišćena za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena”, napisali su izvršni direktori American Airlinesa, Delta Airlinesa, United Airlinesa, Southwest Airlinesa i drugih kompanija u pismu, prenio je Reuters.

FAA je upozorila da bi potencijalno miješanje frekvencija moglo uticati na osjetljive instrumente u avionu i znatno ometati letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

AT&T i Verizon, međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se sigurno koriste u brojnim drugim zemljama.

Izvor: Agencije