Ericsson ponovo tuži Apple zbog kršenja patenata za 5G tehnologiju

Tužbe zbog povrede patenata uobičajena su praksa među tehnološkim kompanijama; Ericsson naplaćuje između 2,5 i pet dolara za svaki 5G mobitel.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme ulaže svake godine oko pet milijardi dolara u istraživanja (EPA)

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson podnio je novu tužbu protiv američkog proizvođača iPhonea Applea zbog povrede patenata za 5G tehnologiju, javlja Reuters.

Kompanije su već podigle međusobne tužbe u Sjedinjenim Američkim Državama jer su im propali pregovori o obnavljaju sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju telekomunikacijskih patenata koji su sklopile 2015. godine.

Ericsson je prvu tužbu podnio u oktobru, tvrdeći da Apple pokušava neprimjereno smanjiti visinu rojaliteta. Apple je uzvratio tužbom u decembru, optužujući švedsku kompaniju da koristi “taktiku čvrste ruke” kako bi ih prislila na obnovu ugovora o licenciranju.

“Budući da je prethodni ugovor istekao, a nismo uspjeli postići dogovor o uvjetima i opsegu nove licence, Apple sada koristi našu tehnologiju bez licence”, rekao je glasnogovornik Ericssona.

Iz Applea nisu odmah bili dostupni za odgovor na upit da komentiraju tužbu.

Povrede patenata uobičajena su praksa

Tužbe zbog povrede patenata uobičajena su praksa među tehnološkim kompanijama jer bi svaki ušteđeni dolar mogao donijeti značajne iznose tokom trajanja ugovora budući da kompanije poput Ericssona naplaćuju između 2,5 i pet dolara za svaki 5G mobitel, prenosi Hina.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme ulaže svake godine oko pet milijardi dolara u istraživanje, ima u portfelju više od 57.000 patenata, a pripadajući rojaliteti zaslužni su za približno trećinu njegove operativne dobiti.

Prošle godine Ericsson je postigao nagodbu sa Samsungom nakon višemjesečne sudske bitke oko povrede patenata, koja je nakratko naštetila njegovoj kvartalnoj dobiti.

Izvor: Agencije