Sudski proces protiv Twittera i direktora kompanije u Francuskoj

Kompanija Twitter i njen francuski direktor optuženi su za ‘saučesništvo u krivičnom djelu javne klevete’ i ‘odbijanje odgovoranja na službeni zahtjev’.

Kompanija Twitter optužena je za 'nepomaganje pravdi i saučesništvo u javnoj kleveti' (EPA)

U Francuskoj je u toku sudski proces protiv Twittera i direktora kompanije u toj zemlji Damiena Viela, a društvena mreža optužena je za “nepomaganje pravdi i saučesništvo u javnoj kleveti”, javlja Anadolija.

Pred Sudom u Versaillesu pokrenut je proces protiv Twittera i Diela jer nisu podijelili s vlastima informacije o dvojici korisnika Twittera, koji su mjere policijskog sata uvedene zbog COVID-19, a koje je ured guvernera pokrajine Yvelines podijelio na Twitteru u martu 2021. godine, uporedili s “nacističkim praksama”.

Kompanija Twitter i njen francuski direktor optuženi su za “saučesništvo u krivičnom djelu javne klevete” i “odbijanje odgovoriti na službeni zahtjev”.

Tužilac Philippe Toccanier zatražio je da se Twitter i Viel osude na maksimalnu novčanu kaznu od 75.000 eura zbog “narušavanja javnog mira i pravilnog funkcioniranja francuskog društva”, dodajući da je Twitter “antisocijalna mreža u kojoj se gubi tolerancija”.

Ročište odgođeno za 21. mart

Optuženi direktor Viel, u svojoj odbrani pred sudom, naveo je da Twitter France ne pohranjuje nikakve podatke, odnosno da se podaci korisnika pohranjuju i obrađuju u Twitter Inc., čije je sjedište u Irskoj.

“Odgovoran sam za ekonomski razvoj Twittera i ništa drugo nije moja odgovornost”, rekao je Viel i dodao da on nije generalni direktor, već ima status državnog predstavnika.

Vielov advokat Karim Beylouni istakao je da se informacije koje traži Tužilaštvo temelje ”na dobroj volji Twitter Internationala, koji je izvan jurisdikcije Francuske i može slobodno sarađivati ​​ili ne”.

Sud je svoju konačnu odluku odgodio za ročište koje će se održati 21. marta.

Izvor: Agencije