Zbog nestašice čipova pala prodaja Renaultovih automobila

Grupa Renault prodala je prošle godine 2,6 miliona automobila i lakih vozila, što je 4,5 posto manje nego u godini ranije.

Prodaja marke Renault pala je 5,3 posto, dok je prodaja jeftinijeg brenda Dacia porasla za 3,1 posto (EPA)

Francuski proizvođač automobila Renault izvijestio je o padu prodaje u 2021. godini koju je obilježila nestašica čipova, prouzročivši probleme u proizvodnji vozila širom svijeta, javlja Reuters.

Grupa Renault prodala je prošle godine 2,6 miliona automobila i lakih vozila, što je 4,5 posto manje nego u godini ranije.

Prodaja marke Renault pala je 5,3 posto, dok je prodaja jeftinijeg brenda Dacia porasla za 3,1 posto. Prodaja Lade gotovo je stagnirala, a ona sportskog modela Alpine skočila je 74 posto.

Fokus na kreiranju vrijednosti

Izvršni direktor Luca de Meo preusmjerio je fokus s povećanja obima prodaje na “kreiranje vrijednosti”, a u kompaniji ističu da “politika prodaje koja je počela u trećem tromjesečju 2020. dovodi do povećanja udjela prodaje putem najprofitabilnijih kanala”.

Šef prodaje brenda Renault Fabrice Cambolive očekuje rast u kategoriji neto prihoda po modelu u ovoj godini.

Renault je potvrdio da na pet glavnih europskih tržišta – u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, udio prodaje kupcima u maloprodaji sada čini 58 posto njihovih prihoda, što je šest postotnih bodova više nego u 2019. godini, prije početka pandemije.

Izvor: Agencije