Boeing oprema bombardere B-52 električnim sistemom

Boeingov plan sastavni je dio nastojanja američkih zračnih snaga da moderniziraju poznate bombardere kako bi mogli letjeti i u 50-ima.

Avioni će dobiti moderan sistem EPGS koji će kompanija Collins Aerospace izgraditi na temeljima komercijalne tehnologije (EPA)

Američki proizvođač aviona Boeing objavio je da će opremiti vojne letjelice B-52 novim sistemom za proizvodnju električne energije (EPGS) koji će nabavljati od kompanije Collins Aerospace, prenosi Hina.

Boeingov plan sastavni je dio nastojanja američkih zračnih snaga da moderniziraju poznate bombardere kako bi mogli letjeti i u pedesetima.

Avioni će dobiti moderan sistem EPGS koji će Collins, kompanija u sastavu Raytheon Technologiesa (RTX), izgraditi na temeljima komercijalne tehnologije.

Novi EPGS zamijenit će decenijama star sistem efikasnijom tehnologijom koja zahtijeva manju radnu snagu motora.

Smanjenje potrošnje goriva

Američka ratna avijacija približit će novim sistemom ciljanom 30-postotnom smanjenju potrošnje goriva B-52 i ujedno će smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

Novi EPGS uključivat će osam generatora po avionu koji će proizvoditi dodatnu rezervnu struju za podršku budućim modernizacijskim programima, uključujući radar, avijacijske i sisteme za izvođenje vojnih zadataka.

Collins očekuje da će za podršku električnom sistemu za bombardere B-52 otvoriti 60 radnih mjesta u Centru izvrsnosti za elektroenergetiku u Illinoisu.

Kompanija će Boeingu isporučiti i nove točkove i karbonske kočnice za B-52.

Izvor: Agencije