Otkriven dosad najveći fosil ihtiosaura na engleskom tlu

Paleontolozi smatraju da se radi o otkriću bez presedana, kako zbog veličine, tako i zbog cjelovitosti fosila, te da je riječ o jednom od najvećih nalaza u britanskoj paleontološkoj historiji.

Ihtiosaur je bio toplokrvni morski grabljivac koji je živio u periodu od prije 250 do 90 miliona godina (Reuters - Ilustracija)

Za vrijeme radova na uređenju okoliša u rezervatu prirode Rutland nedaleko od engleskog Leicestera radnici su u mulju pronašli fosilizirane ostatke deset metara dugačkog morskog grabežljivca, ihtiosaura, najvećeg te vrste dosad otkrivenog u Velikoj Britaniji, javlja BBC.

Zaposlenik rezervata prirode Joe Avis isprva je pomislio da su on i kolege otkrili ostatke dinosaura, no nakon daljnjeg iskopavanja uočili su čeljusnu kost.

Tim paleontologa zaključio je da je riječ o ihtiosauru (naziv Ichthyosaurus dolazi od grčkih riječi za ribu i guštera), toplokrvnome morskom grabežljivcu koji je živio u razdoblju od prije 250 do 90 milijuna godina, a pojedini primjerci mogli su narasti i do 25 metara, prenosi Hina.

Otkriće bez presedana

Dr. Dean Lomax, paleontolog sa Sveučilišta u Manchesteru, rekao je da se radi “o otkriću bez presedana”, kako zbog veličine, tako i zbog cjelovitosti fosila.

Istaknuo je da je je riječ o “jednome od najvećih nalaza u britanskoj paleontološkoj povijesti”.

“Ihtiosaure i ostale morske reptile obično smo pronalazili blizu obale Dorseta ili Yorkshirea gdje je veći dio ostataka bio izložen eroziji stijena. No ovakvo otkriće u kopnenom dijelu vrlo je neobično. Rutland se, naime, nalazi 50 kilometara od obale”, kazao je Lomax.

Prema njegovim riječima, prije 200 milijuna godina razina mora bila puno viša od današnje, a područje na kojemu je otkriven fosil golemoga i dobro očuvanog morskog zmaja nekoć je bio plićak.

Dugotrajni i zamršeni radovi

Veliki komad gline u kojemu se nalazila glava ihtiosaura pažljivo je iskopan, a težio je gotovo tonu. Radovi na iskapanju bili su dugotrajni i zamršeni, no sada će stručnjaci detaljno analizirati fosilne ostatke.

Uprava rezervata Rutland pokušat će prikupiti dovoljno novca da bi se fosilni ostaci ihtiosaura konzervirali na lokaciji na kojoj je pronađen, a istodobno bi bio dostupan i lokalnoj zajednici i posjetiteljima rezervata.

BBC će televizijski prilog o ovome značajnom nalazu emitirati u utorak.

Izvor: Agencije