Japan planira poslati prvi drveni satelit u svemir

Eksterijer satelita bio bi napravljen od drveta i izgorjet će po završetku rada, odnosno nakon ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu, što će manje zagađivati životnu sredinu.

Troškovi izrade satelita bit će jeftiniji u odnosu na sadašnje, za čiju izradu proizvođači koriste aluminij (Al Jazeera)

Ako sve prođe kako treba, prvi drveni satelit na svijetu mogao bi biti lansiran u svemir 2023. godine, jer se očekuje da će japanski astronauti početi testiranja u februaru da bi provjerili izdržljivost drveta u svemiru.

Zajednički tim sa državnog Univerziteta Kyoto i kompanije Sumitomo Forestry sa sjedištem u Tokiju koristit će za testove ekstravehikularni eksperimentalni aparat Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Kyodo News objavio je da tim vodi astronaut Japanske agencije za istraživanje svemira Takao Doija, a plan je “iskoristiti ekološku prihvatljivost i nisku cijenu drveta u svemirskom razvoju”, prenosi Anadolija.

Izgorjet će po završetku rada

Početkom ovog mjeseca, prvi put u posljednjih 13 godina, Japan je počeo regrutiranja astronauta za slanje misije na Mjesec u drugoj polovini 2020-ih.

Eksterijer satelita bio bi napravljen od drveta i, kako je naveo tim, izgorjet će po završetku rada, odnosno nakon ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu, što će manje zagađivati životnu sredinu.

Troškovi izrade satelita bit će jeftiniji u odnosu na sadašnje, za čiju izradu proizvođači koriste aluminij.

Izvor: Agencije