Google ukida podršku za starije verzije Androida

Kompanija je najavila da se korisnici starijih modela telefona, odnosno starije verzije Androida, više neće moći prijaviti na svoj Google račun.

Uglavnom će se u problemu naći vlasnici mobilnih uređaja kao što su Samsung Galaxy S1 i S2 (EPA)

Za sve mobilne telefone koji rade na operativnom sistemu Android 2.3.7 Gingerbread ili starijim Google ukida podršku, što znači da će se u problemu naći vlasnici uređaja proizvedenih 2010. i 2011. godine.

Kompanija je još početkom mjeseca najavila da se korisnici takvih telefona, odnosno starije verzije Androida, više neće moći prijaviti na svoj Google račun, kao i da neće moći koristiti aplikacije kao što su Gmail, Maps, YouTube…

Iako se navodi kako je na svijetu samo 0,3 posto mobilnih telefona koji još uvijek koriste Android 2.3.7., procjenjuje se da se radi o najmanje 10 miliona uređaja. Uglavnom su to mobilni uređaji tipa Samsung Galaxy S1 i S2.

Android 9 i dalje najpopularniji, iako stiže Android 12

Google je pozvao korisnike stare verzije Androida (Gingerbread) da telefone nadograde na noviju verziju.

Nakon ove promjene Android verzija 3.0 sada je najstarija verzija koja još uvijek ima podršku za Googleov paket aplikacija, prenio je Yahoo! Finance.

Iako je za 4. oktobar najavljen dolazak Androida 12, prema Statisti, Android 9.0 Pie još uvijek je najraširenija verzija Androida na svijetu.

Izvor: Agencije