Xiaomi odbacuje tvrdnje Litvanije o cenzuri korisnika

Angažirat ćemo nezavisnog eksperta kao treću stranu da procijeni tvrdnje litvanske vlade, naveo je portparol Xiaomija.

Litvansko Ministarstvo odbrane nedavno je pozvalo potrošače da 'bace kineske telefone' (EPA)

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi angažirat će nezavisnog eksternog stručnjaka da procijeni tvrdnje litvanske vlade da uređaji te korporacije imaju funkciju cenzure, javlja Reuters.

“Budući da odbacujemo kvalifikacije u tim zaključcima, angažirat ćemo nezavisnog eksperta kao treću stranu da procijeni tvrdnje navedene u izvještaju”, naveo je portparol Xiaomija u objavi kompanije.

Objava je uslijedila nakon što je litvansko Ministarstvo odbrane nedavno pozvalo potrošače da “bace kineske telefone”, poslije izvještaja Nacionalnog centra za cyber sigurnost (NCSC) u kojem se tvrdi da je u uređaje Xiaomija navodno ugrađena mogućnost cenzure.

Kineska kompanija je tada u reakciji navela da njeni uređaji “ne cenzuriraju komunikaciju korisnika bilo da je riječ o dolaznim ili odlaznim pozivima”.

Tvrde da poštuju standarde

Xiaomi nije precizirao koju će nezavisnu organizaciju angažirati za provođenje procjene, a portparol je Reutersu otkrio da je riječ o organizaciji sa sjedištem u Evropi.

Kao odgovor na tvrdnje o cenzuri, kompanija je objavila da koristi jedan advertising softver kako bi zaštitila klijente od određenih sadržaja, poput pornografije i komentara koji vrijeđaju lokalne korisnike, što je praksa koja, kako kaže, predstavlja standard u ovoj industriji.

Iz Xiaomija su dodali da je u pogledu privatnosti podataka kompanija usklađena sa ISO/IEC 27001 standardima za upravljanje sigurnošću informacija i sa ISO/IEC 27701 sistemom za upravljanje privatnošću podataka.

Podsjećaju kako su to dva okvira za praćenje evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnim podacima (GDPR).

Izvor: Agencije

Povezane

Prvi telefon sa znakom jabuke je na tržište donio pravu revoluciju – ekran visoke rezolucije osjetljiv na dodir, kameru koja se lako koristi te ugrađenu navigaciju  i mape.

Published On 15 Aug 2021

Dvije strane dogovorit će se da razriješe postojeću parnicu bez daljnjih sporova, zbog čega je okončan kratki i kontroverzni sukob kineske kompanije i Washingtona.

Published On 12 May 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO