Električna vozila znatno skuplja za održavanje od benzinaca i dizelaša

Nakon sudara, troškovi popravka električnih automobila u prosjeku su skuplji 30 posto, pokazali su rezulati istraživanja.

Prosječni izdaci šteta za potpuno kasko osiguranje veći su za 10 posto za električne automobile (EPA)

Iako državni poticaji mogu ponekad smanjiti ukupni trošak, električna vozila mnogo su skuplja od benzinaca i dizelaša, barem onda kad se u obzir uzme udarac na vaš proračun, a ne na okoliš – i to su samo početni troškovi, navodi se u analizi agencija dpa.

Dodatni troškovi koji s godinama dolaze s popravcima električnih automobila nisu zanemarivi, prenosi Hina.

Studija osiguravajućeg društva Allianz pokazala je da električni automobili u prosjeku imaju veće troškove popravka od onih opremljenih motorima s unutarnjim izgaranjem.

Iako električni automobili u prosjeku ne zadobiju u nesrećama veća oštećenja od automobila s benzinskim ili dizelskim motorima, popravci su ipak uobičajeno skuplji, otkrilo je osiguravajuće društvo.

Prosječni izdaci šteta za potpuno kasko osiguranje veći su za 10 posto za električne automobile, prema Allianzu, a čak 50 posto veći za plug-in hibride.

Rizik od požara nije veći

Nakon sudara, troškovi popravka električnih automobila u prosjeku su skuplji 30 posto.

Osobe zadužene za istraživanje nesreća i pitanja sigurnosti u Allianzovom Centru za tehnologiju za potrebe svoje studije analizirali su podatke o štetama od 2018. do 2020. godine.

Važno pitanje za vatrogasce, policiju i pomagače u slučaju nesreća jest jesu li električni automobili opasniji od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Prema procjeni Allianza i Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA), rizik od požara električnih automobila nije veći od automobila opremljenima motorima s unutarnjim izgaranjem. Međutim, prema VDA -u, za gašenje požara na električnim vozilima potrebno je više vremena i više sredstava za gašenje.

Izvor: Agencije