Predstavljena nova, potpuno električna letjelica CityAirbus

Primarni cilj letjelice je da se izbjegne promet na tlu, zamišljena je za osobnu upotrebu, a njen izgled mogao bi se opisati kao futuristički helikopter.

Letjelicu razvija Airbusov odjel za helikoptere, a kompanija je već obavila određena testiranja (Airbus)

Kompanija Airbus predstavila je novu, potpuno električnu letjelicu CityAirbus s mogućnostima vertikalnog polijetanja i slijetanja, koju su razvijali od 2015. godine, prenosi Tanjug.

Primarni cilj letjelice je da se izbjegne promet na tlu, zamišljena je za personalnu upotrebu, a njen izgled mogao bi se opisati kao futuristički helikopter.

Letjelicu razvija Airbusov odjel za helikoptere, a kompanija je već obavila određena testiranja, preciznije 242 testa na tlu i u letu, kao i 1.000 prijeđenih kilometara s prethodnom verzijom.

Sada je na osnovu dosadašnjih saznanja i iskustva predstavljena nova generacija CityAirbusa, koja izgleda drugačije od prethodnika.

Stvara manju buku od usisivača

Letjelica posjeduje fiksna krila i rep u obliku slova “V”, a pokreće je osam propelera.

Iako specifikacije nisu otkrivene, nova letjelica nudi dovoljno mjesta za četiri osobe, domet će iznositi 80-ak kilometara, a maksimalna brzina 120 kilometara na sat, prenosi BusinessInsider.

Emisija plinova će biti jednaka nuli, a “pod kontrolom” će biti i buka.

Iz Airbusa tvrde da će buka biti manja od 65 decibela tokom leta, odnosno manja od 70 decibela tokom slijetanja, što je manje u odnosu na standardni usisivač.

Prvi let se očekuje 2023. godine, a dobijanje certifikata 2025. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Evropski proizvođač objavio tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Published On 21 Sep 2020
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO