Digitalna trgovina uzela maha tokom pandemije

Rast e-trgovine varirao je od tržišta do tržišta, pa je u SAD-u udio digitalne u ukupnoj trgovini dosegnuo 25 posto, a u Velikoj Britaniji čak 38 posto.

Sve je zastupljeniji i tzv. konverzacijski pristup u e-trgovini koji obilježava transparentna i pravovremena dvosmjerna komunikacija između kupca i trgovca (EPA)

Digitalna trgovina (eCommerce) tokom pandemije je došao na trećinu udjela ukupne trgovine, dok je prije početka širenja korona virusa taj udio bio na približno petini globalne trgovine, piše hrvatski specijalizirani portal Netokracija.

Navodi se kako je rast varirao od tržišta do tržišta, ali su pojedini predvodnici zabilježili impresivne brojke, pa je u SAD-u udio digitalne u ukupnoj trgovini dosegnuo 25 posto, a u Velikoj Britaniji čak 38 posto.

„Pandemija je ubrzala prihvaćanje eCommerce rješenja i trgovce natjerala na promjenu načina razmišljanja. Sad je u prvom planu pristup digital first, physical second“, kaže Krešimir Končić, osnivač i izvršni direktor digitalne agencije „Neuralab“.

Prema njegovim riječima, takva će promjena paradigme imati dalekosežne posljedice na učinkovitost trgovaca i oglašivača, ali i na dizajnere i inženjere zadužene za osmišljavanje korisničkog iskustva.

Najveći su dobitnici protekle godine bile trgovine osnovnim namirnicama, podsjeća Netokracija, kod kojih je prihvaćanje eCommerce rješenja tradicionalno išlo sporije nego u drugim segmentima. Tako je, primjerice, kupovina živežnih namirnica u godinu dana udvostručila udio u ukupnoj prodaji (s 10 na 20 posto) u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Končić vjeruje kako će se online udjeli u ukupnoj trgovini ne samo zadržati u pandemiji postignute razine, već će nastaviti rasti zbog toga što su potrošači promijenili navike. Ukazuje kako se to, na primjer, dogodilo s online potrošnjom na namirnice u SAD-u, koja je nastavila rasti i nakon popuštanja epidemioloških mjera.

Važnost dvosmjerne komunikacije

Portal Netokracija konstatira i kako sve više maha uzima tzv. konverzacijski pristup u e-trgovini koji obilježava transparentna i pravovremena dvosmjerna komunikacija između kupca i trgovca u svim stadijima potencijalne kupnje/prodaje.

„Svaki trgovac koji se potrudio oko takvog pristupa odnosno stvaranja vrhunskog korisničkog iskustva ne samo što je preživio, već je i procvjetao u pandemijskom okruženju. Za to je bilo potrebno odmaknuti se od čisto transakcijske prema konverzacijskoj e-trgovini, što je uključivalo kreaciju vezanog sadržaja, brigu oko svake posebne narudžbe i personalizaciju kupnje“, ističe Bruno Zagorščak iz „Neurolaba“.

Pozivajući se na istraživanje koje je provela udruga eCommerce Hrvatska, Netokracija ukazuje kako je više od 25 posto ispitanika pozdravilo mogućnost da ih dostavljač nazove netom prije dostave paketa, dok više od 30 posto ističe mogućnost preferiranog plaćanja kao najvažniji faktor prve kupnje.

Uz to, napominju, više nije dovoljno osmisliti linearna rješenja tipa „proizvod – košarica – naplata“, nego se u sve većoj mjeri razvijaju kompleksna i interaktivna rješenja, koja nude kvizove, integriraju video zapise u kupnju te personalizirani sadržaj.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO