Novi automobili u Sloveniji morat će ‘progovoriti’ slovenski

Među najprodavanijim markama automobila na slovenskom tržištu polovina proizvođača nije osigurala upute na slovenskom.

Slovenski jezik u svojim vozilima koja se uvoze u Sloveniju imaju Volkswagen, Renault, Škoda, Dacia i Nissan (EPA - Ilustracija)

Korisnička sučelja u elektronskim uređajima automobila morat će biti prilagođena za slovensko tržište, a korisnička uputstva na svim vozilima na slovenskom jeziku, što uvoznici automobila moraju provesti u roku od šest mjeseci, prenosi agencija Hina.

Dodaje se kako je takvu odluku donijelo Ministarstvo kulture Slovenije, pozivajući se na Zakon o upotrebi slovenskog jezika.

Ministarstvo je pri tome navelo da automobili čiji uređaji imaju komande na stranom jeziku mogu dovesti u probleme u saobraćaju starije vozače koji strane jezike ne razumiju, te da je zbog korištenja umjetne inteligencije prilagodba vozila, koje upute na slovenskom nemaju, jednostavna.

Polovina brendova bez ‘slovenščine’

Automoto savez Slovenije (AMZS) upozorio je nedavno na slučaj vozača koji je s pokvarenim sistemom za sprječavanje sudara vozio više mjeseci, sve dok ga na servisu nisu upozorili da ima pokvarenu kameru ispod vjetrobranskog stakla, zbog čega je bio u opasnosti jer nije razumio upozorenje na engleskom.

Među najprodavanijim markama automobila na slovenskom tržištu polovina proizvođača nije osigurala upute na slovenskom.

Slovenski jezik u svojim vozilima koja se uvoze u Sloveniju imaju Volkswagen, Renault, Škoda, Dacia i Nissan, dok Kia, Hyundai, Citroen, Peugeot i Toyota nemaju opcije „slovenščina“.

Izvor: Agencije

Povezane

Rukovodstvo Honde uvažilo je zahtjeve zainteresiranih kupaca da se pokušaju izbjeći fizički susreti u procesu kupovine vozila.

Published On 22 Sep 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO