Kina nastavlja izgradnju svemirske stanice

Svemirska stanica koju gradi Kina će se po završetku takmičiti s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) koju podržavaju SAD, Rusija i Japan.

Astronauti će u svemiru boraviti šest mjeseci, a to će biti peta i posljednja misija ove godine u vezi s izgradnjom svemirske stanice (EPA)

Kineska svemirska letjelica za snabdjevanje zalihama uspješno je pristala u orbiti noseći modul svemirske stanice, javlja Reuters.

Riječ je o četvrtoj od 11 misija potrebnih za završetak izgradnje prve kineske svemirske stanice, što je planirano za kraj naredne godine.

Raketa “Nebesko plovilo” lansirana je iz centra za svemirsko lansiranje Wenchang na južnom kineskom otoku Hainan.

Svemirska letjelica se spustila noseći jezgro Tianhe koje je potrebno za izgradnju svemirske stanice, kao i gorivo i zalihe za tri astronauta koja će putovati do Tianhea narednog mjeseca, prenosi Tanjug.

Astronauti će tamo boraviti šest mjeseci, a to će biti peta i posljednja misija ove godine u vezi s izgradnjom svemirske stanice.

Svemirska stanica s tri modula

Naredne godine Kina će lansirati dva dodatna jezgra za svemirsku stanicu, Wentian i Mengtian, koja će doputovati na “Long March 5B Rocketsu”, najmoćnijem kineskom svemirskom transportnom vozilu.

Kina je počela izgradnju svemirske stanice sa tri modula u aprilu raspoređivanjem Tianhea, nakon čega je uslijedila tromjesečna misija s posadom koja je završena prije nekoliko dana.

Svemirska stanica će se po završetku takmičiti s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) koju podržavaju SAD, Rusija i Japan.

Kini su Sjedinjene Američke Države zabranile učešće u ISS-u, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Upliv privatnog kapitala u napore za osvajanje svemira može biti dobra stvar za cijelo čovječanstvo.

Published On 07 Aug 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO