SpaceX odletio u svemir s prvom potpuno civilnom posadom

Očekuje se da će prva misija s posadom koja je krenula u orbitu bez profesionalnih astronauta za vrijeme vožnje trajati oko tri dana od lansiranja do povratka u Atlantiku.

Let SpaceX-a iz svemirskog centra Kennedy na rtu Canavera unajmio je američki milijarder Jared Isaacman (Reuters)

Raketni brod SpaceX uzletio je u srijedu s Floride s prvom potpuno civilnom posadom koja je ikad lansirana na let prema Zemljinoj orbiti.

Let SpaceX-a iz svemirskog centra Kennedy na rtu Canavera unajmio je američki milijarder Jared Isaacman, 38-godišnji osnivač i glavni direktor kompanije za finansijske usluge Shift4 Payment, ujedno i iskusan pilot.

Uz Isaacmana, u letjelici su još tri osobe, a ovaj kvartet amaterskih svemirskih putnika mjesecima se pripremao za let, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trodnevni debitantski let

Očekuje se da će let, prva misija s posadom koja je krenula u orbitu bez profesionalnih astronauta za vrijeme vožnje, trajati oko tri dana od lansiranja do povratka u Atlantiku, rekli su dužnosnici misije.

Ovo je debitantski let novog orbitalnog turističkog poslovanja vlasnika SpaceX-a Elona Muska i korak ispred konkurenata koji su također nudili vožnju raketnim brodovima kupcima koji su spremni platiti malo bogatstvo za uzbuđenje leta u svemir.

Nije službeno objavljeno koliko je Isaacman platio Musku ovaj let u svemir, no časopis Time procijenio je cijenu ulaznice za sva četiri mjesta na 200 miliona dolara.

Izvor: Agencije