Kineski astronauti završili tromjesečnu misiju u svemiru

Posada je napustila Zemlju na letjelici Shenzhou-12 u junu, a tromjesečna misija najduža je koju su ikad ostvarili kineski astronauti.

Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo vraćaju se na Zemlju (EPA)

Trojica astronauta iz Kine završila su rekordnu tromjesečnu misiju u svemiru na kineskoj svemirskoj stanici u izgradnji, javila je agencija Xinhua.

Njih trojica napustila su Zemlju na letjelici Shenzhou-12 u junu, a 90-dnevna misija najduža je koju su ikad ostvarili kineski astronauti, navela je kineska agencija, ne precizirajući kada se očekuje povratak astronauta na Zemlju.

Prema agenciji, letjelica se odvojila od svemirske stanice Tiangong uz koju je bila prikačena tri mjeseca u 8:56 po kineskom vremenu (2:56 po srednjoevropskom vremenu), prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kina gradi svemirsku stanicu

U kontekstu tenzija sa Zapadom uspjeh misije je pitanje prestiža za Peking koji je 1. jula proslavio stogodišnjicu Komunističke partije Kine.

Kada bude završena, kineska svemirska stanica ličit će na staru sovjetsku stanicu Mir (1986-2001). Predviđeno je da bude u funkciji najmanje 10 godina.

Kina je riješila da izgradi vlastitu stanicu u svemiru kada je SAD odbio da joj dozvole učešće u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Međunarodna svemirska stanica u kojoj učestvuju SAD, Rusija, Kanada, EU i Japan treba da završi rad 2024. godine, mada je američka svemirska agencija NASA najavila mogući produžetak.

Izvor: Agencije

Povezane

Kapsula Shenzhou spojila se s matičnom stanicom 17. juna, a trojica astronauta imaju zadatak dovršiti opremanje orbitalne stanice i u potpunosti je osposobiti.

Published On 04 Jul 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO