Facebook potvrdio da Instagram utječe na suicidne misli mladih

Tinejdžerke obuhvaćene fokus grupama u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama krivile su Instagram za osjećaje anksioznosti i depresije.

Instagram, platforma za razmjenu fotografija i videozapisa, u vlasništvu Facebooka je od 2012. godine (EPA - Ilustracija)

Procurjeli dokumenti pokazuju da je Facebook najmanje dvije godine držao u tajnosti interne studije o štetnom utjecaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžerke, dok su rukovodioci Facebooka u javnosti taj problem dosljedno umanjivali i zaobilazili.

Instagram, platforma za razmjenu fotografija i videozapisa koja je u vlasništvu Facebooka od 2012. godine, odgovorna je za izazivanje suicidalnih misli kod mladih korisnika, piše londonski The Times, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

U fokus grupama tinejdžerke su u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama krivile Instagram za osjećaje anksioznosti i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je prvi objavio The Wall Street Journal (WSJ), ističući da je Facebook svjestan da Instagram pogoršava sliku o tijelu svakoj trećoj tinejdžerki koja koristi aplikaciju, prenosi Beta.

Loš osjećaj

“Trideset dva posto tinejdžerki je reklo da su zbog Instagrama imale loš osjećaj zbog svog tijela”, napisali su istraživači Facebooka u prezentaciji, pripremljenoj u martu 2020. godine.

Među tinejdžerima koji su izvijestili o suicidalnim mislima, dodaje The Times, 13 posto su bili korisnici iz Velike Britanije i šest posto iz SAD-a.

“Poređenja na Instagramu mogu promijeniti način na koji mlade žene vide i opisuju sebe”, navedeno je u jednom prikazu, dok je u drugom istaknuto da tinejdžeri krive Instagram za povećanje stope anksioznosti i depresije uz zaključak istraživača da je ta “reakcija bila dosljedna u svim grupama”.

S druge strane, ističe The Times, izvještaj o procurjelom istraživanju ukazuje da je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg imao prezentaciju nalaza iz 2020. godine, kada je u martu ove godine na saslušanju u Kongresu rekao da istraživanja pokazuju da korištenje aplikacija za povezivanje s drugim ljudima može imati pozitivne koristi po mentalno zdravlje.

Istraživanje o Instagramu je najdublji pogled na ono što Facebook zna o svom utjecaju na tinejdžere i njihovu mentalnu dobrobit i ujedno pokazuje da je tehnološki gigant uložio minimalne napore u rješavanje uočenih problema i da ih umanjuje u javnosti, piše The Wall Street Journal.

Vitalni značaj

Facebook je posljednje tri godine provodio interne studije jer je, dodaje list, proširenje baze mladih korisnika od vitalnog značaja za godišnji prihod kompanije od više od 100 milijardi dolara.

Dokumenti o Instagramu dio su velike interne komunikacije o različitim istraživanjima koja uključuju mentalno zdravlje tinejdžera, politički diskurs i trgovinu ljudima.

Više od 40 posto korisnika Instagrama ima 22 godine ili su mlađe, a gotovo 22 miliona tinejdžera svakodnevno se prijavljuje na Instagram u SAD-u, u poređenju s pet miliona tinejdžera koji se prijavljuju na Facebook.

Materijali također pokazuju da tinejdžeri u prosjeku provode 50 posto više vremena na Instagramu nego na Facebooku.

Sklonost dijeljenju samo najboljih trenutaka, pritisak da izgledaju savršeno i proizvodi koji stvaraju zavisnost mogu gurnuti tinejdžere u poremećaje ishrane, manjak samopoštovanja, nezdrav osjećaj vlastitog tijela i depresiju, ukazuje interno istraživanje u martu 2020.

Problem mentalnog zdravlja

Istraživači su došli do zaključka da su neki od problema specifični za Instagram, jer je ta aplikacija veoma fokusirana na tijelo i način života, kao i da određene opcije i algoritmi mogu poslati korisnike u sadržaj koji je potencijalno štetan.

Procurili interni zaključci Facebooka ponavljaju se i u drugim brojnim studijama koje u epidemiji problema mentalnog zdravlja među mladima impliciraju društvene medije, ukazuje The Guardian.

Dobrotvorna organizacija Young Minds i britansko Kraljevsko društvo za javno zdravstvo su 2017. objavili istraživanje u kojem se Instagram izdvaja od drugih društvenih mreža kao najnegativniji u utjecaju na mentalno blagostanje.

Izvršna direktorica organizacije Emma Thomas rekla je da okruženje slikama “savršenog” života i naizgled savršenih tijela može imati veliki utjecaj na to kako se ljudi osjećaju u vezi s vlastitim životom i izgledom.

Poražavajuća optužba zbog nemara

Druga studija otkrila je da je više od 40 posto korisnika Instagrama koji su izvijestili da se osjećaju “neprivlačno” reklo da je osjećaj počeo s korištenjem te aplikacije, dok je gotovo četvrtine tinejdžera koji su izjavili da se osjećaju “nedovoljno dobro” reklo da je to počelo korištenjem Instagrama.

Glasnogovornica Fondacije 5Rights, koja vodi kampanju za promjene u digitalnim uslugama kako bi bile prikladnije za djecu i mlade, saopštila je da je Facebookovo interno istraživanje poražavajuća optužba zbog nemara kako se ta kompanija i generalno tehnološki sektor odnose prema deci.

“U potrazi za profitom, ove kompanije kradu deci vreme, samopoštovanje i mentalno zdravlje, a ponekad i tragično njihove živote”, navodi se u saopštenju.

Facebook je odbio da komentira procurile dokumente o njihovim studijama, premda je voditeljica javne politike Instagrama Karin Newton na svom blogu napisala da se “priča WSJ-a fokusirala na ograničen skup nalaza i bacila ih u negativnom svjetlu”, kao i da je kompanija “uložila poseban napor da odgovori na ovo istraživanje i promjeni Instagram nabolje.

Izvor: Agencije