Karte Virgin Galactica za let u svemir od 450.000 dolara

Zainteresirani imaju tri mogućnosti: kupnju jednog mjesta, paket sa više sjedišta, te mogućnost zakupa cijele letjelice.

Branson je 12. jula poletio do ruba svemira u velikom avionu Virgin Galactice SpaceShip Two sa svemirskim raketoplanom VSS Unity (EPA)

Kompanija za svemirske turističke letove Virgin Galactic, u vlasništvu Richarda Bransona, saopćila je kako će pustiti u prodaju karte za svemirske letove s cijenom od 450.000 dolara po sjedištu, nekoliko sedmica nakon što je Branson odletio na sam rub svemira, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Ta je kompanija između 2004. i 2014. već prodala oko 600 karata, a tadašnja je cijena iznosila između 200.000 i 250.000 dolara.

Virgin Galactic zainteresiranima nudi tri mogućnosti: kupnju jednog mjesta, paket sa više sjedišta, na primjer za parove ili grupu prijatelja, te mogućnost zakupa cijele letjelice.

Naredni svemirski let Virgin Galactice zakazan je za kraj septembra. Radi se o istraživačkom letu zajedno s italijanskim ratnom avijacijom, a polijeće se iz Novog Meksika.

Rub svemira

Branson je 12. jula poletio do ruba svemira u velikom avionu Virgin Galactice SpaceShip Two sa svemirskim raketoplanom VSS Unity.

Na nekih 15 kilometara visine, brod se odvojio od svog aviona nosača i počeo supersonični uspon, sve do 80 kilometara visine, što je visina koju su Sjedinjene Američke Države utvrdile kao granicu svemira.

Putnici su tada mogli otkopčati zaštitni pojas te iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja, diviti se zaobljenosti Zemlje promatrajući je kroz 12 prozora kabine.

VSS Unity se potom spustio na pistu u bazi Spaceport America u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO