Njemačka: Do 2030. udio novih električnih automobila 80 posto

Dok su prethodna očekivanja bila 10 miliona električnih vozila, sada se procjenjuje da će u Njemačkoj do 2030. godine biti 14 miliona takvih vozila.

Električni automobili Volkswagen ID.3 i ID.4 na platformama unutar fabrike u Wolfsburgu (EPA)

Udio električnih vozila trebao bi dostići 80 posto u ukupnim registracijama novih vozila u Njemačkoj do 2030. godine, izjavio je njemački ministar ekonomije i energije Peter Altmaier.

Dok su prethodna očekivanja bila 10 miliona električnih vozila, sada se procjenjuje da će u Njemačkoj do 2030. godine biti 14 miliona takvih vozila, kazao je on novinarima, prenosi Anadolija.

Očekuje se da će s porastom broja električnih vozila u Njemačkoj brzo rasti i potrošnja električne energije.

Električni automobil pokreće elektromotor, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru ili drugim uređajima za pohranu energije.

Obnovljen interes za električna vozila

Električni automobili su bili popularni krajem 19. i početkom 20. stoljeća, dok su unapređenja motora s unutrašnjim izgaranjem i masovna proizvodnja jeftinijeg vozila na benzin doveli do smanjenja korištenja vozila na električni pogon.

Energetske krize 1970-ih i 1980-ih dovele su do kratkotrajnog zanimanja za električne automobile.

Sredinom 2000. godine obnovljen je interes u proizvodnji električnih automobila, uglavnom zbog zabrinutosti oko ubrzanog povećanja cijene nafte i potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO