Švedska proizvela prvi bezfosilni čelik u svijetu

To je važan korak na putu proizvodnje potpuno bezfosilnih materijala u proizvodnju gvožđa i čelika.

Sektor gvožđa i čelika odgovoran je za 2,6 gigatona direktne emisije ugljen-dioksida godišnje (EPA)

Švedska kompanija SSAB saopćila je da je “proizvela prvi bezfosilni čelik u svijetu“ i da je krenula sa isporukama Volvo grupi, svom prvom kupcu.

To je rezultat najnovijeg razvoja projekta Hybrit, ustanovljenog 2016. godine, a čiji su vlasnici SSAB, energetska kompanija Vattenfall i LKAB, grupacija za rudarstvo i minerale.

Vattenfall i LKAB su u vlasništvu švedske države, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Ideja koja stoji iza Hybrit projekta je bezfosilna proizvodnja čelika upotrebom “100 posto vodonika”, umjesto uglja i koksa.

SSAB je u saopćenju okarakterizirao probnu isporuku kao “važan korak na putu ka lancu vrijednosti potpuno bezfosilnih materijala u proizvodnju gvožđa i čelika”.

Najveći industrijski potrošač uglja

U perspektivi, cilj SSAB-a je razvoj tehnologije koja se može primijeniti u industrijskim razmjerama, a u kompaniji se nadaju da bi se to moglo dogoditi već 2026. godine.

“Prvi bezfosilni čelik na svijetu nije samo veliki korak za SSAB, već predstavlja dokaz da je moguće izvršiti tranziciju i značajno smanjiti globalni ugljenični otisak čelične industrije”, izjavio je Martin Lindqvist, predsjednik i izvršni direktor kompanije.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), sektor gvožđa i čelika odgovoran je za 2,6 gigatona direktne emisije ugljen-dioksida godišnje.

U 2019. godini ta cifra je bila veća od iznosa direktnih emisija štetnih gasova iz sektora kao što su cementna i hemijska industrija.

Prema IEA, sektor čelika je “najveći industrijski potrošač uglja, kojim podmiruje oko 75 posto svojih potreba za energijom“.

Izvor: Agencije