Twitter testira opciju koja će korisnicima omogućiti da prijave lažne vijesti

Neki korisnici u SAD-u, Južnoj Koreji i Australiji mogu izabrati opciju ‘ovo je lažno’; kompanija navodi da se počinje u manjem obimu, kako bi se procijenilo da li je riječ o efikasnom pristupu.

Testiramo opciju će vam omogućiti da označite tvitove za koje smatrate da sadrže lažne vijesti, u trenutku kad ih vidite, saopćila je kompanija (Reuters)

Društvena mreža Twitter saopćila je u srijedu da testira opciju koja će korisnicima omogućiti da prijave sadržaj zasnovan na lažnim vijestima.

“Testiramo opciju će vam omogućiti da označite tvitove za koje smatrate da sadrže lažne vijesti, u trenutku kad ih vidite”, saopćila je kompanija, prenosi Tanjug.

Neki korisnici u SAD-u, Južnoj Koreji i Australiji za sada mogu izabrati opciju “ovo je lažno”, a Twitter navodi da se počinje u manjem obimu, kako bi se procijenilo da li je riječ o efikasnom pristupu.

Pitanje dezinformacija oko COVID-19 i vakcina potiv korona virusa dobilo je takve razmjere da je u julu američki predsjednik Joe Biden čak ocijenio da Facebook i druge platforme “ubijaju” ljude dopuštajući lažnim vijestima o bolesti i vakcinaciji da kruže.

Izvor: Agencije