Novi izazovi za američke tehnološke gigante u Afganistanu

Talibanski glasnogovornici su na Twitteru, gdje imaju stotine hiljada pratilaca, objavljivali novosti tokom preuzimanja države.

Facebook je u ponedjeljak potvrdio kako tretira talibane kao terorističku grupu i blokira sav sadržaj koji se odnosi na ovu oružanu grupu (Bloomberg)

Brzo talibansko osvajanje Afganistana predstavlja novi izazov za velike američke tehnološke kompanije zbog odnosa prema sadržaju koji stvara oružana grupa a koju brojne vlade svijeta smatraju terorističkom.

Facebook je u ponedjeljak potvrdio kako talibane tretira kao terorističku grupu i blokira sav sadržaj koji se odnosi na njih. No, navodno su pripadnici talibana nastavili koristiti Facebookovu aplikaciju WhatsApp za direktnu komunikaciju s Afganistancima uprkos zabrani kompanije.

Iz Facebooka navode kako kompanija pažljivo prati situaciju u ovoj državi i kako će WhatsApp poduzeti akcije za sve profile za koje se ustanovi da su povezani sa sankcioniranim organizacijama u Afganistanu. Talibani su na listi kompanije za opasne organizacije i stoga je sav sadržaj koji ih promovira ili predstavlja zabranjen, naveo je Adam Mosseri, šef Facebookove aplikacije Instagram.

„Oslanjamo se na tu politiku da proaktivno uklonimo sve što smatramo opasnim ili što je inače povezano sa talibanima. Sada se stanje brzo mijenja, a sa time raste i opasnost. Morat ćemo promijeniti svoj način rada i djelovati po potrebi“, naveo je Mosseri.

Strahovi za slobode i ljudska prava

Talibanski glasnogovornici su na Twitteru, gdje imaju stotine hiljada pratilaca, objavljivali novosti tokom preuzimanja države. Na upit o talibanskom korištenju platforme, ova kompanija je istakla svoju politiku protiv nasilnih organizacija, ali nije odgovorila na upit Reutersa o načinu svog klasificiranja korisnika. Pravila navode kako Twitter nije dostupan za promociju terorizma ili nasilja.

Povratak talibana vratio je i strahove za slobodu govora i ljudska prava, naročito prava žena, kao i da će država ponovo postati utočište nasilnih oružanih grupa. Talibanski zvaničnici su objavili saopćenje da žele miroljubive međunarodne odnose i obećali su zaštitu Afganistancima.

Velike društvene mreže ove godine su donijele odluku o odnosu prema svjetskim liderima i moćnim grupacijama. One uključuju blokadu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog poticanja na nasilje, kao i blokadu vojske Mijanmara zbog puča.

Kompanije koje upravljaju mrežama, a koje su bile na udaru svjetskih zakonodavaca zbog ogromnog političkog i ekonomskog utjecaja, često ovise o državnim oznakama ili zvaničnim međunarodnim priznanjima  u odlučivanju ko će imati pristup njihovim stranicama.

Međunarodni odnosi

No, razlike između stavova kompanija pokazuju da pristup nije jednoličan.

YouTube kompanije Alphabet na upit o zabrani ili ograničenjima za talibane nije dao komentar, ali je naveo kako se njegova usluga dijeljenja videa oslanja na vlade da definiraju „strane terorističke grupe (FTO)“ kako bi se provodila pravila portala u odnosu na nasilne kriminalne grupe.

YouTube je ukazao na listu State Departmenta FTO-a gdje talibani nisu navedeni, već se vode kao „posebno označeni globalni teroristi“ čime se njihova imovina u SAD-u blokira i zabranjuje se rad Amerikancima sa njima.

Da stvari budu kompliciranije, iako većina država pokazuje malo signala da će diplomatski priznati grupu, talibanska pozicija na svjetskoj sceni se još može mijenjati kad oni učvrste kontrolu.

„Talibani su u jednu ruku prihvaćeni igrač na nivou međunarodnih odnosa“, navodi Mohammed Sinan Siyech, istraživač sigurnosti Južne Azije i doktorant na univerzitetu u Edinburghu, ističući razgovore Kine i SAD-a sa tom grupom.

„Ako dođe do priznanja, onda će za kompanije poput Twittera i Facebooka koje donose subjektivne odluke da je ova grupacija loša i da joj neće dati prostora to stvara komplikacije.“

Izvor: Agencije