Bezos nudi dvije milijarde dolara da se vrati u trku za Mjesec

Najbogatiji čovjek na svijetu ponudio je da pokrije troškove NASA-e kako bi agencija ponovo razmotrila mogućnost da sa njim potpiše ugovor za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.

NASA je dobila samo 850 miliona dolara od 3,3 milijarde koje je zatražila od Kongresa za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec (EPA)

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos ponudio je da pokrije troškove američke svemirske agencije u iznosu od dvije milijarde dolara, kako bi NASA ponovo razmotrila mogućnost da sa njim potpiše ugovor za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.

NASA je u aprilu ugovor dodijelila Elonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX, a odbila ponudu Bezosovog Blue Origina.

Ugovor predviđa izgradnju sistema za slijetanje koji bi nosio astronaute na lunarnu površinu najranije 2024. godine, prenosi BBC, piše Tanjug.

Iako je bilo očekivano da bi u projektu mogle da učestvuju dvije kompanije, Agencija, zbog nedostatka sredstava, može da dodijeli ugovor samo jednoj.

Odricanje od isplata

NASA je dobila samo 850 miliona dolara od 3,3 milijarde koje je zatražila od Kongresa za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.

Bezos je u pismu administratoru Agencije Billu Nelsonu naveo da će Blue Origin premostiti nedostatak budžetskog finanasiranja odricanjem od svih isplata u tekućoj i narene dvije vladine fiskalne godine u iznosu od dvije milijarde dolara, kako program bio vraćen “na pravi put”.

Precizirao je da ta ponuda ne znači odlaganje, već potpuno i trajno odricanje od isplata.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada