NASA izabrala SpaceX za misiju prema Evropi, Jupiterovom mjesecu

Radi se o prvoj NASA-inoj misiji na Evropu i cilj joj je utvrdili ima li ona uvjete za život.

Misija Europa Clipper krenut će u oktobru 2024. raketom Falcon Heavy iz svemirskog centra Kennedy na Floridi (EPA - Ilustracija)
Misija Europa Clipper krenut će u oktobru 2024. raketom Falcon Heavy iz svemirskog centra Kennedy na Floridi (EPA - Ilustracija)

NASA je objavila u petak da je izabrala SpaceX za previđeni let na Evropu, zaleđeni Jupiterov mjesec, što je velika pobjeda za kompaniju milijardera Elona Muska koji želi organizirati sve dalja putovanja u Sunčevom sistemu.

Radi se o prvoj NASA-inoj misiji na Evropu i cilj joj je utvrdili ima li ona uvjete za život, prenosi Hina.

Provest će se detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog mjeseca, i vodeći je kandidat kada se radi o potrazi za životom drugdje u Sunčevu sistemu.

Misija Europa Clipper krenut će u oktobru 2024. raketom Falcon Heavy iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Nova misija

Vrijednost ugovora je gotovo 178 miliona dolara.

Ranije je bilo predviđeno da u misiji sudjeluje NASA-in Space Launch System (SLS) ali je taj program suočen s kašnjenjima i premašivanjem troškova te još nije operativan.

Među ustalim ciljevima misije Europa Clipper je i proizvesti fotografije visoke rezolucije površine Evrope, utvrditi sastav površine, potražiti znakove geološke aktivnosti, izmjeriti debljinu ledenog pokrivača i utvrditi dubinu i salinitet njezinih oceana, dodala je NASA.

Izvor: Agencije

Povezane

Američka svemirska agencija je sastavila prvu od svojih moćnih raketa za lansiranje svemirskog sistema, koja će ovog desetljeća odvesti ljude na Mjesec.

14 Jun 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO