Fiat do kraja desetljeća samo s električnim automobilima

Krovna staza na staroj Fiatovoj fabrici Lingoto u Torinu uskoro će dobiti zelenu transformaciju u vidu visećih vrtova s oko 28.000 sadnica.

Prije nešto više od godinu dana Fiat je predstavio svoj novi, potpuno električni 500e model (EPA)

Do kraja ovog desetljeća italijanski proizvođač automobila Fiat će praviti samo električne modele, potvrdio je izvršni direktor Olivier Francois.

“Istražujemo područje održive mobilnosti za sve: ovo je naš najveći projekat. Između 2025. i 2030. godine naša će linija proizvoda postepeno postajati samo električna. To će biti radikalna promjena za Fiat“, naveo je on u saopćenju koje je upućeno neposredno uoči Svjetskog dana zaštite životne sredine, prenosi Tanjug.

Prije nešto više od godinu dana Fiat je predstavio svoj novi, potpuno električni 500e model, a Francois je naveo kako je u finalnoj fazi razvoja i sportska električna Abarth verzija za 500e.

Da ne koštaju više od ‘običnih’ auta

Ova najava je povezana sa sastankom koji je izvršni direktor imao s arhitektom Stefanom Boerijem, možda najpoznatijim po rezidencijalnim kulama Bosko Vertikale u Milanu prekrivenim drvećem i rastinjem.

Njih dvojica razgovarali su o potrebi hitnih promjena u urbanim predjelima, za koje je Boeri rekao da su odgovorne za 70 posto globalnih emisija ugljen-dioksida.

“Naša je dužnost da što prije na tržištu imamo ponudu električnih automobila koji ne koštaju više od onih s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, a u skladu s padom troškova baterija“, rekao je Francois.

Kazao je da će poznata krovna staza na staroj Fiatovoj fabrici Lingoto u Torinu uskoro dobiti zelenu transformaciju u vidu visećih vrtova s oko 28.000 sadnica.

Izvor: Agencije