Kina: Prva misija na Mars 2033. godine, pa redovni letovi

Program je u skladu s dugoročnim planom da Kina izgradi trajno naseljenu bazu na Crvenoj planeti i crpi njene resurse.

Kina će poslati robote na Mars da prouče moguće lokacije za bazu i izgradnju sistema za izvlačenje resursa (EPA)

Kina namjerava poslati svoju prvu misiju s posadom na Mars 2033. godine, nakon čega će uslijediti redovni letovi, u skladu s dugoročnim planom da izgradi trajno naseljenu bazu na Crvenoj planeti i crpi njene resurse.

Ambiciozni plan, koji će pojačati trku sa Sjedinjenim Američkim Državama u naseljavanju ljudi na Mars, po prvi put je detaljno objelodanjen nakon što je Kina sredinom maja spustila robotički rover na Mars, u svojoj inauguracionoj misiji na Crvenu planetu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Lansiranja s posadom na Mars planirana su za 2033, 2035., 2037, 2041. i nadalje, izjavio je šef glavnog kineskog proizvođača raketa Wang Xiaojun nedavno putem videoveze na konferenciji o istraživanju svemira u Rusiji.

Tehnologija vraćanja astronauta

Prije nego što misije s posadom krenu, Kina će poslati robote na Mars, da prouče moguće lokacije za bazu i izgradnju sistema za izvlačenje resursa, javila je u srijedu zvanična China Space News, pozivajući se na Wanga, koji je i šef Kineske akademije tehnologije lansirnih vozila.

Za ljudsko naseljavanje na Mars posade bi morale biti u mogućnosti koristiti resurse planete, poput vađenja vode ispod njene površine, generiranja kiseonika i proizvodnje električne energije.

Kina, također, mora razviti tehnologiju za vraćanje astronauta natrag na Zemlju.

Izvor: Agencije

Povezane

Kineski naučnici se nadaju da će uspjeti da dobiju najmanje 90 marsovskih dana službe od robota sa šest točkova koji se nalazi u utopiji Planitia.

Published On 19 May 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO