Evropski sud presudio u korist YouTubea

Presuđeno je da platforme nisu odgovorne za kršenje autorskih prava za sadržaj koja korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uvjetima.

Njemački sud naknadno je zatražio savjet od Evropskog suda, koji je u utorak donio presudu u oba slučaja (EPA - Ilustracija)
Njemački sud naknadno je zatražio savjet od Evropskog suda, koji je u utorak donio presudu u oba slučaja (EPA - Ilustracija)

Evropski sud pravde odlučio je da YouTube, u vlasništvu Googlea, i druge platforme nisu odgovorni za kršenje autorskih prava za sadržaj koja korisnici prenesu na svoje platforme pod određenim uvjetima.

Ovaj slučaj posljednji je razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije i mrežnih platformi, dok prvi od drugih traže kompenzaciju ili djelovanje za neovlašteno korištenje sadržaja kada se prenosi na platforme, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, muzički producent, tužio ovu platformu i Google u Njemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine prenijeli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava.

U drugom slučaju je producentska kuća Elsevier u Njemačkoj tužila Cyando, servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici prenijeli nekoliko Elsevierovih djela na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja Elseviera.

Naknadni savjet

Njemački sud naknadno je zatražio savjet od Evropskog suda, koji je u utorak donio presudu u oba slučaja.

“Trenutno je slučaj da operateri internetskih platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi“, navodi Evropski sud.

“Međutim, ti operateri stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo tako što čine te platforme dostupnima, nego i omogućuju da javnost ima pristup takvom sadržaju.“

Radi se o slučajevima C-682/18 YouTube i C-683/18 Cyando.

Izvor: Agencije

Povezane

Trumpov kanal je sada onemogućen da otprema nove video zapise ili strimove uživo najmanje sedam dana, saopćila je platfroma.

13 Jan 2021

Iako se na prvi pomen najpopularnijeg videosajta misli na profesionalne kreatore sadržaja – YouTubere, u stvarnosti YouTube vam može pomoći i da skuhate ručak, napišete domaći, i popravite veš mašinu.

21 Feb 2021

YouTube je tokom godina, od servisa za kratke i zabavne video klipove, postao prava društvena mreža, a dotadašnji Blogeri i kreatori kratkih filmova su dobili novo zanimanje – YouTuber.

05 Jun 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO