Kompanija IBM predstavila novi kvantni računar

Kompanija IBM je predstavila novi i jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara ‘Q System One’.

Namjena novog kvantnog računara je da pruži kvantni hardverski pristup hiljadama istraživača u Njemačkoj i u Evropi (Reuters)

Kompanija IBM je predstavila novi i jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara “Q System One”.

Ovaj kvantni računar smješten je u Ehningenu, oko 20 kilometara jugozapadno od Stuttgarta, u pokrajini Baden- Wurttemberg, a računarom će upravljati njemački istraživački institut Fraunhofer koji je i kupac računara, prenosi Tanjug.

Fraunhofer je vodeća evropska istraživačka organizacija orijentirana na aplikacije s više od 80 istraživačkih objekata, uključujući 75 institucija u cijeloj Njemačkoj i imala je ekskluzivni pristup IBM kvantnom sistemu kojim od januara 2021. godine upravlja američki gigant i u Njemačkoj, na lokaciji Ehningen, prenosi Sputnik.

Namjena novog kvantnog računara je da pruži kvantni hardverski pristup hiljadama istraživača u Njemačkoj i u Evropi.

Razvojni plan

Njemački razvojni plan za kvantni računar podrazumijeva saradnju s ključnim evropskim partnerima na strateškim projektima poput OpenSuperQ-a koji se koristi za izradu kvantnog računara otvorenog koda.

“System One” je smješten u staklenu kocku visoku dva metra koja štiti kubite od buke i drugih fizičkih smetnji na koje uređaj može biti osjetljiv.

Njemačka vlada najavila je prošlog mjeseca da do 2025. godine planira da uloži gotovo dvije milijarde eura u istraživanje kvantne tehnologije.

Izvor: Agencije