Video: Astronauti u šetnji svemirom, spremaju ISS za turiste

Astronauti Thomas Pesquet i Shane Kimbrough izašli su u šetnju svemirom iz Međunarodne svemirske stanice sa snažnim, novim solarnim panelima.

Ovo je prva od nekoliko svemirskih šetnji astronauta s ciljem da se orbitalna stanica pojača s manjim, ali jačim solarnim krilima (NASA/Screenshot)
Ovo je prva od nekoliko svemirskih šetnji astronauta s ciljem da se orbitalna stanica pojača s manjim, ali jačim solarnim krilima (NASA/Screenshot)

Astronauti Thomas Pesquet i Shane Kimbrough izašli su u srijedu u šetnju svemirom iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) sa snažnim, novim solarnim panelima, kako bi izašli ususret sve većim zahtjevima za električnom energijom zbog predstojećih dolazaka posjetilaca.

Ovo je prva od nekoliko svemirskih šetnji astronauta s ciljem da se orbitalna stanica pojača s manjim, ali jačim solarnim krilima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prikupljanje dodatne energije je neophodno kako bi se omogućio komfor putnicima koji će dolaziti na ISS, počev od ruske filmske ekipe ove jeseni.

Prvi solarni paneli ove vrste, koji su dopremljeni raketom SpaceX ranije ovog mjeseca, bit će postavljeni uz stanična krila za proizvodnju struje, koja rade već 20 godina.

NASA želi da svemirska stanica tokom ovog desetljeća nastavi s naučnim istraživanjima, a svemirski turisti će dodatno finansirati elektroenergetski sistem.

U oktobru je planirano da na ISS dođu ruski filmski režiser i glumica za potrebe snimanje filma, s kojima će biti bogati preduzetnici koji će krenuti sa kosmodroma iz Kazahstana i Cape Canaverala na Floridi.

Izvor: Agencije

Povezane

Američka svemirska agencija je sastavila prvu od svojih moćnih raketa za lansiranje svemirskog sistema, koja će ovog desetljeća odvesti ljude na Mjesec.

14 Jun 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO