EIB: EU zaostaje za konkurentima u oblasti AI tehnologija

Evropska unija bi u vještačku inteligenciju i blockchain tehnologiju trebala ulagati 10 milijardi eura godišnje kako bi iskoristila njihov potencijal za razvoj digitalne i zelene ekonomije i sustigla konkurente.

Najveći broj malih i srednjih preduzeća u oblasti AI i blockchain tehnologije nalazi u SAD-u, Kini i Evropskoj uniji (EPA - Ilustracija)

Evropska unija bi u vještačku inteligenciju (Artificial Intelligence, AI) i blockchain tehnologiju trebala ulagati 10 milijardi eura godišnje kako bi iskoristila njihov potencijal za razvoj digitalne i zelene ekonomije i sustigla konkurente, nalaz je istraživanja Evropske investicione banke (EIB) i Evropske komisije.

Studija o stanju u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blochaina u EU pokazuje da Unija zaostaje u razvoju i korištenju ovih tehnologija u poređenju s glavnim globalnim konkurentima, navodi se u saopćenju EIB-a, prenosi Tanjug.

U globalnim kapitalnim ulaganjima u navedene tehnologije EU učestvuje sa samo 7,0 posto godišnje (1,75 milijardi eura), dok je zajedničko učešće Sjedinjenih Američkih Država i Kine 80 procenata, ili 25 milijardi eura godišnje.

Procijenjeni investicioni jaz u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchaina u Evropi mogao bi iznositi i 10 milijardi eura godišnje, dodaje se dalje.

SAD i Kina prednjače

EU, ipak, ima dobru polaznu osnovu, jer prednjači u naučnim istraživanjima u oblasti tehnologije i ogromnoj bazi darovitih digitalnih stručnjaka.

Prema izvještaju EIB-a, najveći broj malih i srednjih preduzeća u oblasti AI i blockchain tehnologije nalazi u SAD-u (2.995), na drugom mjestu je Kina (1.418), a na trećem EU (1.232)U EU se najveći broj preduzeća koja se bave ovim oblastima nalazi u Njemačkoj i Austriji, a slijede južna Evropa, Francuska i u centralna, istočna i jugoistočna Evropa.

Ocjenjujući da cjelokupno poslovno okruženje u EU ima veliki potencijal za konkuriranje Americi i Kini, EIB u tom kontekstu napominje da Evropa ima najveću bazu talentiranih istraživača u oblasti AI, sa procijenjenih 43.064 stručnjaka, od kojih je 7.998 u Velikoj Britaniji, dok ih u SAD-u ima 28.536, a u Kini 18.232.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO