Astronauti se vratili sa ISS-a uz noćno slijetanje

Kapsula Dragon padobranom je spuštena u Meksički zaljev, uz obalu Panama Cityja na Floridi, nešto prije 3:00 sata ujutro.

SpaceX je u nedjelju vratio četvero astronauta sa Međunarodne svemirske stanice (ISS), u prvom noćnom sljietanju od misije Apollo 8 na Mjesec.

Kapsula Dragon padobranom je spuštena u Meksički zaljev, uz obalu Panama Cityja na Floridi, nešto prije 3:00 sata ujutro, što je bio drugi let za kompaniju Elona Muska.

Bilo je to ekspresno putovanje kući, trajalo je samo šest i po sati, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Troje Amerikanaca i Japanac napustili su u subotu ISS u kapsuli firme SpaceX, nakon više od 160 dana u svemiru.

Kapsula Crew Dragon odvojila se od ISS-a po planu.

Prvi astronauti ‘operativne’ misije

Bilo je predviđeno da će kapsula pasti u more blizu grada Paname na Floridi, što se i desilo.

“Uvježbani smo za izvlačenje posade po danu i po noći”, istaknuo je Steve Stich, voditelj programa za komercijalne letove NASA-e, odgovarajući na upit uoči polaska kapsule.

“Brodovi imaju dobru rasvjetu, a bit će i mjesečine“, rekao je, dodajući da su vremenski uvjeti sjajni i more mirno.

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u novembru 2020. godine prvi astronauti “operativne” misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska, nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner.

Još je dvoje Amerikanaca 2020. godine u Dragonu stiglo na međunarodnu stanicu u dvomjesečnu probnu misiju.

Ponovo će se koristiti u drugim misijama

Bio je to prvi let na ISS iz SAD-a od završetka programa Space Shuttle 2011. godine i prvi let s posadom koji je osigurala privatna kompanija.

Ovaj put se SpaceX-om prva redovna misija vratila na Zemlju.

Astronauti su bili na istom brodu Dragon nazvanom “Resilience”, koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama.

Prva posada je napustila ISS kada je američka firma prošle sedmice dovezla drugu redovnu misiju, u kojoj je astronaut Evropske svemirske agencije (EAS) Thomas Pesquet.

Izvor: Al Jazeera i agencije