Kineski rover zabilježio prve slike Marsa

Kineski naučnici se nadaju da će uspjeti da dobiju najmanje 90 marsovskih dana službe od robota sa šest točkova koji se nalazi u utopiji Planitia.

Rover je sletio na Crvenu planetu rano u nedjelju (Reuters)

Kina je objavila prve slike koje je robot rover Zhurong snimio na Marsu, a na kojima se vide pejzaž, kao i solarni paneli robota.

Rover je sletio na Crvenu planetu rano u nedjelju, po pekinškom vremenu, a sa tim dostignućem Kina je tek druga država, nakon SAD-a, koja je uspješno stavila sondu na površinu Marsa i njom upravljala duži vremenski period, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Utopija Planitia

Kineski naučnici se nadaju da će uspjeti da dobiju najmanje 90 marsovskih dana službe od robota sa šest točkova koji se nalazi u utopiji Planitia, ogromnom terenu na sjevernoj hemisferi planete.

Zhurong liči na vozila američke svemirske agencije (NASA)  Spirit and Opportunity iz 2000-ih, teška je oko 240 kilograma, a napajaju je sklopivi solarni nizovi.

Visoki jarbol nosi kamere za slikanje i pomoć u navigaciji, a pet dodatnih instrumenata istraživat će mineralogiju lokalnih stijena i opću prirodu životne sredine, uključujući i vrijeme.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO