Voyager 1 zabilježio buku izvan Sunčevog sistema

Uzrok ovog niskofrekventnog ‘brujanja’ za sada nije poznat, ali se pretpostavlja da potiče od plazme ili međuzvjezdanih gasova.

Voyager 1 je krenuo na put 5. septembra 1977. godine (NASA)
Voyager 1 je krenuo na put 5. septembra 1977. godine (NASA)

NASA-ina letjelica Voyager 1, najudaljeniji objekt u svemiru koji je čovjek ikada stvorio, uočio je zvuke u prostoru izvan Sunčevog sistema i snimio ih.

Uzrok ovog niskofrekventnog “brujanja” za sada nije poznat, ali se pretpostavlja da potiče od plazme ili međuzvjezdanih gasova.

Jedan je od dva svemirska broda koja su lansirana prije čak 44 godine, Voyager 1 je 2012. godine ušao u međuzvjezdani prostor, čime je postao najudaljeniji objekt u svemiru napravljen ljudskom rukom i sada se nalazi van Sunčevog sistema, a instrumenti na svemirskom brodu uhvatili su i snimili konstantan zvuk, prenosi Tanjug, pozivajući se na Independent.

‘Veoma slab i monoton zvuk’

Naučnici smatraju da je najvjerovatnije u pitanju buka koja dolazi iz prostora van granica našeg sistema, a vjeruje se da zujanje emitiraju međuzvjezdani gasovi ili valovi plazme koji se nalaze u uglavnom praznom prostoru između zvijezda.

“Zvuk je veoma slab i monoton, jer se nalazi u uskom frekvencijskom opsegu”, rekla je  Stella Koch Ocker, naučna saradnica u oblasti astronomije na Cornellu, koja je uočila konstantan zvuk.

Nalazi sugeriraju da se sa međuzvjezdanim gasom događa mnogo više nego što su naučnici ranije mislili.

Naučnici nisu sigurni koja aktivnost bi mogla biti uzrok ove buke, ali pretpostavljaju da je to možda rezultat “termički izazvanih oscilacija u plazmi”.

Krenuo na put 1977. godine

Istraživači se nadaju da će analizom ovog zvuka doći do zaključaka o tome kako međuzvjezdani prostor “komunicira” s granicom Sunčevog sistema i kako tu granicu, poznatu kao heliopauza, oblikuje šire međuzvjezdano okruženje.

Iako je Voyager 1 sada nazamislivo udaljen od nas, čak 22,5 milijardi kilometara od Zemlje i ne prestaje se udaljavati, može nam poslati informacije.

To je ograničena količina podataka i istraživači primaju od letjelice oko 160 bitova svake sekunde, što je mnogo manje od 21 kilobita koje je mogao emitirati kada je krenuo na put 5. septembra 1977. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO