Osiris-Rex vraća se na Zemlju s uzorcima sa asteroida

Američku svemirsku sondu očekuje dvogodišnje putovanje, tokom kojeg će preći put od 2,3 milijarde kilometara.

Osiris-REx je ostao uz asteroid Bennu nekoliko mjeseci, gdje je proučavao krater na površini (NASA)

Američka svemirska sonda Osiris-Rex u ponedjeljak je napustila orbitu asteroida Bennu, sa kojeg je prošle godine prikupila uzorke prašine, te je počela dugo putovanje prema Zemlji.

Letjelica je u ponedjeljak obavila uspješan manevar aktiviravši potisnike da bi sonda mogla krenuti ispravnom putanjom prema Zemlji.

Inženjeri iz centra Lockheed Martin u Littletonu u Coloradu potvrdili su da su potisnici radili sedam minuta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pred njom je velika udaljenost koju mora preći prije nego što se 24. septembra 2023. godine spusti u pustinju u Utahu, gdje će ispustiti kapsulu punu uzoraka sa asteroida Bennu.

Nosi više od 60 grama uzoraka

Sondu očekuje dvogodišnje putovanje, tokom kojeg će preći put od 2,3 milijarde kilometara.

“Osiris-Rex se na putu kući od Bennua udaljava brzinom većom od 600 milja na sat”, rekao je Dante Lauretta, šef misije, u NASA-inom videoprenosu događaja.

Sonda s asteroida nosi više od 60 grama uzoraka.

Letjelica je prema asteroidu Bennu lansirana sa Floride 2016. godine, a da bi postigla zacrtani cilj, u oktobru 2020. godine je ušla u njegovu orbitu, postavši prva letjelica koja je kružila oko asteroida.

Tada je pokrenuta operacija visokog rizika.

Sonda se postepeno približavala asteroidu te je pružila svoju robotsku ruku s uređajem za prikupljanje uzoraka.

Na nekoliko je sekundi došla u kontakt s asteroidom, kada je uređaj dotaknuo njegovu površinu, te je izazvana eksplozija komprimiranog azota dovoljno snažna da podigne prašinu sa površine, koja je potom uhvaćena u poseban spremnik.

Vrata spremnika se zaglavila…

NASA-ini su se naučnici iznenadili kad su shvatili da je robotska ruka utonula nekoliko centimetara u površinu asteroida, ukazujući na to da “površine ovakvih asteroida mogu biti prilično mekane”, rekao je Lauretta.

Upravo zbog toga je prikupljeno više uzoraka nego što je prvobitno planirano, pa su se vrata spremnika zaglavila.

Misija je gotovo propala.

No, inženjeri su ih na kraju uspješno zatvorili te su dragocjene uzorke premjestili u kapsulu pričvršćenu za centralni dio letjelice.

Osiris-Rex je ostao uz asteroid Bennu nekoliko mjeseci, gdje je proučavao krater na površini, a sada se konačno vraća na Zemlju.

Shvatanje nastanka Sunčevoga sistema

Nakon što ispusti kapsulu u Zemljinu atmosferu i ona se spusti na područje Utaha, letjelica će ostati u svemiru, a ako joj ostane dovoljno goriva, NASA bi je mogla poslati u novu misiju.

Nakon što stignu na Zemlju, uzorci će se prenijeti u NASA-in Svemirski centar Johnson u Houstonu, no naučnici će ih analizirati samo 25 posto, a preostalih 75 posto ostat će netaknuto, kako bi ih mogle proučavati buduće generacije stručnjaka iz cijelog svijeta, koje će vjerovatno imati napredniju tehnologiju, objavila je agencija.

Analiza bi trebala pomoći naučnicima da bolje shvate nastanak Sunčevoga sistema i razvoj Zemlje kao nastanjive planete.

Izvor: Agencije