Video: Kina poslala u svemir modul sa prostorijama za stanovanje

Ovaj modul će biti centar za upravljanje i kontrolu svemirske stanice i glavni životni prostor posade.

Kina je lansirala bespilotni modul koji sadrži prostorije za tri osobe koje će biti nastanjene na trajnoj svemirskoj stanici, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2022. godine, saopštili su državni mediji.

Modul, pod nazivom “Harmonija nebesa” (Tianhe na kineskom), je lansiran sa Long marš 5b, najvećeg kineskog nosača raketa, u 11.23 po lokalnom vremenu iz svemirskog Wenchang lansirnog centra, sa južnog otoka Hainan, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Modul ima ukupnu dužinu od 16,6 metara, maksimalni promjer od 4,2 metra i uzletnu masu od 22,5 tona, a trenutno je najveća svemirska letjelica koju je razvila Kina.

Tianhe je jedan od tri glavne kompomente koje će sačinjavati prvu samostalnu svemirsku stanicu, koja ima jedinog konkurenta u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Radovi počeli 2011.

ISS koriste neke od vodećih zemalja svijeta, poput SAD, Rusije i Japana, dok je Kini zabranjeno da bude dio ISS odlukom Amerike.

Tianhe će napraviti glavne stambene odaje za tri člana posade na kineskoj svemirskoj stanici, koja će trajati najmanje deset godina.

Ovaj će modul biti centar za upravljanje i kontrolu svemirske stanice i glavni životni prostor posade, a podržavat će neke naučne i tehnološke eksperimente.

Životni prostor u jezgri modula iznosi oko 50 kubika.

U kombinaciji s dvije laboratorijske kapsule, ukupna zapremina životnog prostora mogla bi biti do 110 kubnih metara, navodi Kineska akademija za svemirsku tehnologiju (CAST).

Lansiranje Tianhea je prvi od 11 misija neophodnih da se kompletira svemirska stanica, koja će letjeti oko Zemlje na visini od 340 do 450 kilometara.

Rad na svemirskoj stanici je počeo prije deceniju, 2011. godine, i u tom projektu su učestvovale svemirske laboratorije Tiangong-1 i Tiangong-2.

Kina je napravila prioritetnim svemirsko istraživanje, sa ciljem da bude vodeća sila u polju svemirskog istraživanja do 2030. godine.

(Video: CCTV via Reuters)

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO