Autonomna vozila na britanskim cestama već ove godine

Vozila koja mogu raspoznati okolinu u kojoj se nalaze i kretati se kroz nju uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja bit će dopuštena na sporijim cestama i postizat će brzinu do 59 kilometara na sat.

Ministarstvo prometa ističe kako bi ta tehnologija mogla povećati sigurnost u prometu jer će biti manje ljudskih grešaka na koje otpada 85 posto nesreća (EPA - Ilustracija)

Autonomna vozila pojavit će se na britanskim cestama kasnije ove godine, objavilo je britansko ministarstvo prometa.

Takva vozila, koja mogu raspoznati okolinu u kojoj se nalaze i kretati se kroz nju uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja, bit će dopuštena na sporijim cestama i postizat će brzinu do 59 kilometara na sat, saopćilo je ministarstvo, prenosi Hina.

Ministarstvo ističe kako bi ta tehnologija mogla povećati sigurnost u prometu jer će biti manje ljudskih grešaka na koje otpada 85 posto nesreća.

Autonomna vožnja

Tehnologija za autonomnu vožnju u automobilima, autobusima i vozilima za dostavu mogla bi smanjiti i prometne gužve jer će prometna signalizacija i vozila uživo komunicirati, čime će promet brže teći te će se smanjiti emisije štetnih plinova, tvrdi ministarstvo.

“Ovo je ogroman korak za sigurno korištenje autonomnih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će buduća putovanja učiniti zelenijima, lakšima i pouzdanijima…”, rekla je ministrica Rachel Maclean, a prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije