Nasljednici Samsunga će platiti 10,8 milijardi dolara poreza

Prema porodici, iznos je tri do četiri puta veći od ukupnog prihoda južnokorejske vlade od poreza na nekretnine u 2020. godini.

Naša je građanska dužnost i odgovornost platiti sve poreze, navela je porodica (EPA)

Nasljednici Lee Kun Heea, predsjednika telekomunikacijskog diva Samsung, koji je umro u oktobru prošle godine, platit će više od 10,8 milijardi dolara vrtoglavog poreza na nasljedstvo.

Leejeva porodica saopćila je u srijedu preko Samsung Electronicsa da će porezi na nasljedstvo iznositi više od polovice vrijednosti ukupne imovine Lee Kun Heea, dodavši da je taj iznos poreza “jedan od najvećih u Južnoj Koreji i globalno”.

Prema porodici, iznos je tri do četiri puta veći od ukupnog prihoda južnokorejske vlade od poreza na nekretnine u 2020. godini.

To će biti najveći porez u historiji Južne Koreje, izvijestila je agencija Yonhap.

Bio najbogatiji čovjek u Južnoj Koreji

Porodica je najavila da će iznos platiti u šest rata u pet godina, počevši od ovog mjeseca.

“Naša je građanska dužnost i odgovornost platiti sve poreze”, naveli su.

Nasljednici su, također, rekli da će donirati veće količine novca za “napore za pomoć u prevladavanju zaraznih bolesti, raka kod djece” te oko 23.000 umjetničkih djela, uključujući radove Marca Chagalla, Pabla Picassa i Claudea Moneta, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

U saopćenju se ne navodi kako će se podijeliti nasljedstvo unutar porodice, što uključuje dionice Samsung Electronicsa.

Iza Lee Kun Heea, koji je bio najbogatiji čovjek u Južnoj Koreji od 2009. godine, ostali su supruga, dvije kćerke i sin.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO