Kapsula SpaceX-a stigla do Međunarodne svemirske stanice

Riječ je o trećem letu sa posadom kompanije Elona Muska, ali prvi put je upotrijebljena letjelica koja je ranije već letjela.

Nova grupa astronauta provest će šest mjeseci na svemirskoj stanici (EPA)

Kapsula kompanije SpaceX sa četiri astronauta stigla je do Međunarodne svemirske stanice, što je treći let sa posadom te privatne kompanije Elona Muska u manje od godinu dana.

Kapsula Dragon autonomno pristaje uz Međunarodnu svemirsku stanicu dan nakon lansiranja iz Kennedy svemirskog centra američke svemirske agencije NASA, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Nova grupa astronauta – dvoje Amerikanaca, po jedan Francuz i Japanac – provest će šest mjeseci na svemirskoj stanici. Oni će zamijeniti četiri astronauta koji će se vratiti na Zemlju u srijedu drugom kapsulom Dragon.

Ovo je prvi put da se dvije kapsule kompanije SpaceX nalaze parkirane istovremeno uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kapsula Dragon

Riječ je o trećem letu sa posadom kompanije Elona Muska, ali prvi put je upotrijebljena letjelica koja je ranije već letjela.

Kapsula Dragon upotrijebljena je u maju prošle godine za prvo slanje letjelice sa posadom do Međunarodne svemirske stanice, dok je raketa Falcon, koja je prenijela kapsulu, jučer upotrijebljena za drugi let sa posadom u novembru.

Nova četiri svemirska putnika su astronauti NASA-e Shane Kimbrough i Megan McArthur, Francuz Thomas Pesquet i Japanac Akihiko Hoshide. Svi su, osim američke astronautkinje Megan McArthur, ranije već boravili na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Naredna četiri dana na svemirskoj stanici će biti 11 astronauta, skoro kao i rekordnih 13 kada su letjeli šatli američke svemirske agencije NASA-e. U srijedu će četiri astronauta da se vrate na Zemlju.

Izvor: Agencije