Rover NASA-e proizveo kisik na Marsu

Inženjeri NASA-e provest će dodatne testove i pokušati povećati proizvodnju kisika.

Proizvedeno je pet grama kisika, što je dovoljno za otprilike 10 minuta disanja astronauta (EPA)

NASA-in rover Perseverance nastavlja stvarati historiju. Robotsko vozilo na šest točkova pretvorilo je ugljikov dioksid iz Marsove atmosfere u kisik što je prvi takav slučaj na drugoj planeti, objavila je svemirska agencija.

“Ovo je presudan prvi korak u pretvaranju ugljikovog dioksida u kisik na Marsu“, rekao je Jim Reuter, administrator u upravi NASA-e za svemirsku tehnologiju, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Tehnološka demonstracija dogodila se u utorak, 20. aprila i postoji nada da bi sljedeće verzije eksperimentalnog sistema koji je korišten mogle utrti put budućim ljudskim istraživanjima.

Taj proces ne samo da može proizvesti kisik koji će budući astronauti moći udisati, nego bi mogao učiniti nepotrebnim izvlačenje ogromnih količina kisika iz leda iz Marsove dubine potrebnih raketnom pogonu za povratak.

Sistem “The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment” ili kraće MOXIE, zlatna je kutija veličine automobilskog akumulatora i nalazi se unutar prednje desne strane rovera.

MOXIE koristi električnu energiju i hemiju za cijepanje molekula ugljikovog dioksida, koje se sastoje od jednog atoma ugljika i dva atoma kisika.

Deset grama kisika na sat

Također proizvodi ugljični monoksid kao nusprodukt.

MOXIE je proizveo pet grama kisika, što je dovoljno za otprilike 10 minuta disanja astronauta tokom normalnih aktivnosti.

Inženjeri NASA-e sada će provesti dodatne testove i pokušati povećati njegovu proizvodnju.

Napravljen je da može proizvesti do 10 grama kisika na sat.

Dizajniran na vodećem svjetskom tehnološkom sveučilištu, MIT-u, MOXIE je napravljen od materijala otpornih na toplinu, poput legure nikla i može podnijeti temperaturu od 800 stepeni Celzija potrebnih za njegovo pokretanje.

Tanka zlatna prevlaka osigurava da ne ispušta svoju toplinu i tako ne šteti roveru.

MIT-ov inženjer Michael Hecht rekao je da bi verzija MOXIE-ja od jedne tone mogla proizvesti otprilike 25 tona kisika potrebnog za polijetanje rakete s Marsa.

Perseverance je sletio na Mars 18. februara.

Njegov mini helikopter Ingenuity ušao je u historiju prvim letom na drugoj planeti.

Izvor: Agencije