Slovenski premijer pustio u pogon superračunar ‘Vega’

Superračunar Vega ima snagu od 6,9 petaflopova, što je otprilike onoliko kao kad bi oko 50.000 ličnih računara paralelno računalo istu operaciju.

Prema riječima Aleša Bošnjaka, direktora mariborskog instituta, Vega je jedno od najsnažnijih superračunara u Evropi i svijetu (EPA/Ilustracija)

Simboličkim pritiskom na crveno dugme slovenski premijer Janez Janša pokrenuo je u utorak u Mariboru u superračunar “Vega”, projekt vrijedan 17,2 miliona eura, sufinanciran najvećim dijelom evropskim sredstvima.

“Drago mi je da se Slovenija ovim postavlja uz bok svjetskim velesilama na području informacijskih tehnologija”, kazao je slovenski premijer, piše Hina.

Dodao je da će superračunar postavljen u prostorima Instituta informacijskih nauka u Mariboru, a nazvan po slovenskom matematičaru Juriju Vegi, služiti domaćim i evropskim naučnicima.

Prema riječima Aleša Bošnjaka, direktora mariborskog instituta, Vega je jedno od najsnažnijih superračunara u Evropi i svijetu.

U svijetu 13 država ima superračunar

“Trenutno je u svijetu samo 13 država koje imaju jači superračunar,” kazao je Bošnjak.

Superračunar Vega ima snagu od 6,9 petaflopova, što je otprilike onoliko kao kad bi oko 50.000 ličnih računara paralelno računalo istu operaciju.

“Naša snaga superračunara odmah je iza kapaciteta Velike Britanije, a ispred Rusije”, rekao je na svečanosti prorektor mariborskog univerziteta Zoran Ren.

Potpora umjetnoj inteligenciji

“Superračunari će evropskim malim i srednjim preduzećima omogućiti ulazak u visokotehnološku ekonomiju budućnosti”, rekla je u poruci video-vezom učesnicima svečanosti u Mariboru Margrethe Vestager, potpredsjednica Evropske komisije, odgovorna za digitalnu transformaciju ekonomije.

Projekt  izveden u okviru preduzeća EuroHPC ocijenila je odličnim primjerom evropske saradnje na svim nivoima.

“Još važnije je da superračunarstvo ubuduće da potporu umjetnoj inteligenciji i ubrza identifikaciju molekula za nove lijekove, te olakša praćenje zaraza novim korona virusom i tako da doprinos spašavanju života”, istaknula je u obraćanju video-vezom Vestager.

Izvor: Agencije