Lockheed Martin želi graditi kosmičku 5G mrežu

Lockheed Martin i Omnispace će raditi na razvoju hibridne mreže koja kombinuje domet globalne satelitske mreže, sa kapacitetima operatera bežičnih mobilnih mreža.

Izvršni potpredsjednik Lockheed Martin Spacea je rekao da je „još uvijek prerano reći“ da li će Lockheed Martin i sam investirati u Omnispace (Reuters)

Ogranak američke korporacije Lockheed Martin za razvoj kosmičke tehnologije objavio je sporazum o strateškim interesima postignut sa satelitskom startup kompanijom Omnispace „o istraživanju mogućnosti zajedničkog razvoja 5G mreže u svemiru“.

„Ovo proističe iz zajedničke vizije globalne 5G mreže, koja omogućava korisnicima nesmetano prelaženje između satelitske i zemaljske mreže“, rekao je izvršni direktor Omnispacea Ram Viswanathan za CNBC, prenosi Tanjug.

On je istakao „vrhunsku stručnosti“ kompanije Lockheed Martin na raznim tržištima, posebno širok spektar njihovih klijenata u Ministarstvu odbrane.

Izvršni potpredsjednik Lockheed Martin Spacea Rick Ambrose je izjavio da startap Omnispace “ima vrlo moćnu viziju kako da se ponudi ova usluga…i kako da se prebaci na mobilni uređaj“.

Razvoj hibridne mreže

Prema njegovim riječima, dvije kompanije su po ovom pitanju u interakciji oko godinu dana. Sporazum o strateškim interesima dalje cementira saradnju ovog dvojca na razvoju hibridne mreže koja kombinuje domet globalne satelitske mreže, poznate u industriji kao konstelacija, sa kapacitetima operatera bežičnih mobilnih mreža.

Omnispace sa sjedištem u Virdžiniji, prikupio je prošlog mjeseca 60 miliona dolara preduzetničkog kapitala od investitora predvođenih Fortress Investment grupom, a od svog osnivanja 2012. do danas je prikupio 140 miliona dolara.

Ambrose je rekao da je „još uvijek prerano reći“ da li će Lockheed Martin i sam investirati u Omnispace, ali je napomenuo da će dvije kompanije „istraživati više različitih opcija“ kako se partnerstvo bude širilo, prenosi CNBC.

Izvor: Agencije