Prvi tvit šefa Twittera prodat za 2,9 miliona dolara

Tvit Jacka Dorseyja prodat je u obliku digitanog tokena.

Upravo postavljam svoj twttr, glasio je Dorseyev prvi tvit objavljen 21. marta 2006. godine (Reuters)
Upravo postavljam svoj twttr, glasio je Dorseyev prvi tvit objavljen 21. marta 2006. godine (Reuters)

Jack Dorsey, šef i suosnivač Twittera, u ponedjeljak je prodao svoj prvi tvit u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) za nešto više od 2,9 miliona dolara.

Tvit je u obliku NFT-a, novih digitalnih tokena nalik kriptovalutama, koji predstavljaju jedinstvenu digitalnu imovinu čija je popularnost eksplodirala u 2021. godini.

Svaki NFT, koji je temeljen na tehnologiji blockchaina, ima vlastiti digitalni potpis koji služi kao javna knjiga, čime korisnici mogu provjeriti autentičnost i vlasništvo imovine.

“Upravo postavljam svoj twttr”, glasio je Dorseyev prvi tvit objavljen 21. marta 2006. godine.

NFT je prodan na aukciji na platformi Valuables, koja je u vlasništvu američke kompanije Cent, pojašnjava Hina, pozivajući se na Reuters.

Donacija za zaražene u Africi

Kupljen je korištenjem kriptovalute Ether koja je u trenutku prodaje vrijedila 2,9 miliona dolara, potvrdio je Cameron Hejazi, izvršni direktor i suosnivač Centa.

Kompanija Cent je saopštila da je tvit kupio Sina Estavi, izvršni direktor firme Bridge Oracle, sa sjedištem u Maleziji.

Dorsey, zaljubljenik u virtualnu kriptovalutu bitcoin, 6. marta je na Twitteru objavio poveznicu za prodaju NFT-a, nakon čega je tri dana kasnije objelodanio da će prihod od aukcije pretvoriti u bitcoin te ga donirati ljudima u Africi koji su zaraženi korona virusom.

Izvor: Agencije

Povezane

Rusko tijelo za nadzor optužuje društvenu mrežu jer više puta nije uklonila zabranjeni sadržaj sa svoje platforme.

10 Mar 2021

Kompanija je ranije najavila da će početi etiketirati profile državnih medija i nekih ključnih vladinih zvaničnika iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

11 Feb 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO