Roche lansira dijagnostički test za otkrivanje novih varijanti korone

Test švicarske farmaceutske kompanije omogućuje otkrivanje i razlikovanje različitih mutacija uočenih u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti.

Test će se moći koristiti na uređajima kompanije koji su široko distribuirani u laboratorijima i bolnicama u svijetu (EPA)

Švicarska farmaceutska kompanija Roche najavila je da radi na novom dijagnostičkom testu čija je svrha otkriti nove varijante korona virusa u laboratorijskim uvjetima.

Novi test, koji će se koristiti u laboratorijskim istraživanjima, naučnicima bi trebao olakšati praćenje mutacija virusa, njihovu prevalenciju i potencijalni utjecaj na dijagnostiku infekcija, na vakcine i na načine liječenja, saopćila je kompanija.

Nazvan Cobas®SARS-CoV-2 Variant Set 1, test omogućava otkrivanje i razlikovanje različitih mutacija uočenih u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Stalni nadzor i praćenje novih varijanti korona virusa presudno je za javno zdravlje”, rekao je Thomas Schinecker, direktor Rocheovog odjela za dijagnostiku.

Lansirali više testova za otkrivanje virusa

Praćenje novih varijanti pomoći će zdravstvenim sistemima da odluče koje će mjere poduzeti u borbi protiv COVID-19, piše u saopćenju Rochea.

Test će se moći koristiti na uređajima kompanije pod nazivom Cobas 6800/8800, široko distribuiranim laboratorijima i bolnicama u svijetu.

Odjel za dijagnostiku kompanije Roche, globalnog farmaceutskog diva kada je posrijedi onkologija, predstavlja nešto manje od četvrtine njenog prometa.

Od početka pandemije ovaj je odjel lansirao petnaestak testova za otkrivanje korona virusa, a njihov raspon kreće se od molekularnih testova, preko testova za otkrivanje antitijela do testova koji omogućavaju razlikovanje zaraze korona virusom od infekcije gripom.

Izvor: Agencije